- hirdetés -

Hazánkban a rókák őszi veszettség elleni orális vakcinázása szeptember 29-e és október 4-e között zajlik. Az orosházi és mezőkovácsházi járásban a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A repülőgéppel vagy kézzel kiszórt csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig, azaz október 20-ig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatalának tájékoztatása szerint az intézkedés ideje alatt a tartási helyén minden kutyát megkötve úgy kell tartani, hogy ne érintkezhessenek a kihelyezett csalétek-vakcinával. Csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad sétáltatni.

Az önkormányzatoknak köteles a kóbor ebek befogásáról gondoskodni és a zárlat ideje alatt az állatot hatósági megfigyelés alá kell helyezni. Ebben az időszakban a települések közigazgatási területén tilos a legeltetés.

A korlátozás alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászkutyák, a fegyveres testületek,a katasztrófa-mentő, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető kutyák rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére.

Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. Hazánkban a betegség a vakcinázási programnak köszönhetően mára ritkán fordul elő. Emberi megbetegedésre 1994 óta nem került sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.