- hirdetés -

Az Európai Mobilitási Hét keretében tartott sajtótájékoztatót a Petőfi Művelődési Központban Orosháza alpolgármestere, Bojtor István, aki az önkormányzat TOP program keretében meghirdetett győztes pályázatainak koncepcióját ismertette.

Békés megyében több önkormányzat pályázott sikeresen a TOP Program keretében a fenntartható közlekedésfejlesztésre. A lehatárolt járási keretből Orosháza két ütemben 300 illetve 400 millió forint támogatást kapott. Jelenleg még zajlik a tervezési folyamat, várhatóan jövőre kezdődhet meg a győztes pályázatok kivitelezése.

Bojtor István, Orosháza alpolgármestere szeptember 18-án, a Petőfi Művelődési Központban, sajtótájékoztató keretében ismertette a részleteket. Az első ütem során kerékpárút épül Gyopároson a Szentesi úti körforgalomtól egészen az Alföld Gyöngye Szállóig. A beruházásnak az új kerékpárút mellett a már meglévők felújítása is részét képezi. Emellett a Bajcsy utca páros oldala, a Vásárhelyi út Bajnok utcától a vasútig tartó szakasza és a Szarvasi út mentén haladó kerékpárút is új aszfaltburkolatot kap.

Sajtótájékoztató keretében ismertették a tervezett újításokat (Fotó: Rosta Tibor)

A második ütem keretében parkolók épülnek, többek közt a Hajnal utcán és a Hajnal köznél 65 darabot, a Kórház utcán 40, a Bajnok utcán 24, míg az Ady utcán 55 parkolót alakítanak ki. A parkolók kialakítása mellett ebben a projektben is szerepel kerékpárutak felújítása.
– Mindkét esetben száz százalékos a támogatás intenzitása. A kerékpárral közlekedők mellett igyekszünk a busszal utazókra is figyelni. Idén a buszmegállók hiányzó üvegeinek pótlása is megtörténik, valamint jövőre szeretnénk folytatni a várók kihelyezését – emelte ki az alpolgármester.

A sajtótájékoztató második felét az önkormányzat zöldhálózat fejlesztési tervei képezték. A Zöld Város I. nevű projekt célja a Gyopárosfürdő 7505/9. helyrajzi számú területen meglévő, részben kihasználatlan, kétszintes konferencia épület felhasználása.
– Ehhez kapcsolódna egy közösségi, szabadidő eltöltésére alkalmas tér és egy kulturális célokat betöltő 3D mozi kialakítása, a kapcsolódó zöldfelületek rehabilitációja – sorolta Bojtor István.

Bojtor István többek közt a kerékpárutak építésének és felújításának tervét mondta el (Fotó: Rosta Tibor)

A Zöld Város II. projektjébe többek közt a Katolikus Templom melletti park újraburkolása, növényesítése, öntözőrendszer telepítése, a templomkert összenyitása a Széchenyi tér parkjával és egy kerékpárkölcsönző automata pont kialakítása tartozna bele. Az evangélikus templom környezetének felújítása és rendbetétele mellett a Mikszáth Kálmán utcán alakítanák rekreációs térré a Táncsics Gimnázium előtti területet.

A felsoroltakon kívül az alpolgármester kiemelte az önkormányzat minden évben kiemelt figyelmet fordít a zöldfelületek megújítására, faültetésre. Ehhez az idei évben is több millió forintot küldenek fa- és cserjepótlásra, mely az ősz folyamán fog megvalósulni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.