- hirdetés -

A 81-szeres egykori válogatott labdarúgó, Mátrai Sándor fotóit, relikviáit bemutató emléktermet a Berta József Labdarúgó Alapítvány több éves előkészítő- és gyűjtőmunkájának eredményeként szeptember 9-én adták át Orosházán, a futballistáról elnevezett stadion főépületében.

A Himnusz hangjai után Selmeczi László, a Berta József Labdarúgó Alapítvány tagja köszöntötte a vendégeket, majd feltette a kérdést: „Vajon mi vezérelte a kilencfős szervezetet e nagy munka elvégzésére?” Ő maga meg is válaszolta: „A sport szeretete, a hagyományok ápolása”, majd átadta a szót Mátrai egykori csapattársának, Hegedűs Bélának. A megemlékezésében előjöttek a tartalmas életút fontosabb orosházi állomásai. Megtudtuk, Magna Sándor Nagyszénáson született 1932-ben, gimnáziumi tanulmányait Orosházán, a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. Iskolai éveiben atletizált, sprinterként került a Ferencvárosba. A fővárosban váltott sportágat.

A legendás orosházi labdarúgó relikviáit tekinthetjük meg az új teremben (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Bojtor István, Orosháza város alpolgármestere megköszönte a Berta József Labdarúgó Alapítvány kuratóriumának munkáját, majd kiemelte Mátrai fiatalok előtti példamutatását. Ezután Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Aranycsapat Emlékév Testület és az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke kitért rá, hogy múlt nélkül nincs jövő, tisztelnünk kell az olyan kiváló labdarúgókat, mint Mátrai Sándor, hiszen tőlük tanulhatunk. A mai generáció példát vehet róla és reméli, hogy ő, aki majd százszor ölthette magára a válogatott mezt, példát mutat a mostani csapatnak. Ezután Takács Tibor, az FTC Baráti Körének alelnöke lépett a mikrofon elé, felidézve az 1966-os magyar-brazil mérkőzést, ahol véleménye szerint Albert mellett Mátrai volt a találkozó hőse.

Egy másik fővárosi vendég, Hélisz József, az FTC Baráti Kör tagja személyes emlékeit idézte fel, amikor 13 évesen a lelátóról tapsolt Mátrai első ferencvárosi mérkőzésén, a Szombathelynek rúgott négy góljának. Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője a sikeres pályafutás (A Ferencvárossal háromszor nyert bajnoki címet, a VVK győztes Fradi csapatkapitányaként emelhette magasba 1965-ben a kupát. Nyolcvanegyszeres válogatott labdarúgó, az FTC örökös bajnoka – a szerk.) mellett kiemelte, hogy Mátrai az Egyetértésben fejezte be aktív pályafutását. Az MLSZ részéről Tóth Márton, a Békés Megyei Labdarúgó Igazgatóság tagja a családnak lelki békét, a kuratóriumnak sok sikert kívánt munkájához.

Példamutató pályafutás emlékei tekinthetők meg a tárlaton (klikk a képre) Fotó: Rosta Tibor

Dr. Prezmecky László Svájcból hazatért parodontológus, a Mátrai-féle becsúszó szerelésekről beszélt szenvedélyes stílusban. Az emlékezések végén özv. Mátrainé Micskó Ágnes köszönte meg az orosháziak és valamennyi vendég szeretetét, a szívbe markoló szavakat. Az ünnepség hivatalos része a Fradi-induló hangjaival zárult, ezután az érdeklődők birtokba vehették a kiállítást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.