- hirdetés -

A Bónumban feltárt Árpád-kori régészeti lelőhelyen egy bizonyítottan muszlim közösség telepe és temetője került elő. Magyarországon az egyetlen ilyen felfedezés, amely már a Békés Megyei Értéktárat gazdagítja.

Előzetes felmérések alapján Orosháza határában, a bónumi részeken 2004-és 2006 között az elkerülő út kialakításának negyedik ütemében kezdték el a feltárásokat – emlékezett vissza Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója.

– Tudtuk, hogy az egy gazdag régészeti lelőhely, de nem is sejtettük, hogy ennyire kiemelt lesz. Ahogy feldolgoztuk az előkerült leleteket – palackokat, különleges objektum típusokat – már sejtettük, hogy ez nem egy szokványos Árpád-kori falu. Az első muszlimokra utaló jel a több, mint 15000 állatcsont volt, hiszen azok közt sertés nem volt. Nem ettek disznóhúst az akkor itt élők – mondja az igazgató.

Tovább folytatva ismertette, hogy ettől még lehetett volna ez egy zsidó közösség is, azonban az adatok cáfolták ezt. A megtalált temetőben úgynevezett padmalyos sírokat tártak fel. Ilyenek előfordulnak más Árpád-kori temetőkben is, de itt mind a 180 temetkezési hely ilyen volt és az elhunytak fejét kivétel nélkül, Mekka vélt irányába fordították.

Kiemelte, hogy Magyarországon a bónumi régészeti lelőhely az egyetlen, ahol a muszlim közösség telepe és temetője bizonyítottan előkerült. Rózsa Zoltán elmondta, hogy nem csak a megyei értéktárba, de országos szintre is érdemes lenne a felterjeszteni a bónumi Árpád-kori régészeti lelethelyet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.