- hirdetés -

A Nézőpont Intézet adatai szerint a bankkártyatulajdonosok egynegyede minden lehetséges esetben készpénzmentesen igyekszik fizetni, ami 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta.

Két évvel ezelőtt még 800 ezer ember használt lehetősége szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság viszont már 1,4 millióra tehető a létszámuk. A kártyabirtokosok további 35 százaléka (azaz csaknem kétmillió ember) szintén szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de nem mindig.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a bankkártyával rendelkezők mintegy hattizede nevezhető nyitottnak a készpénzmentes fizetési megoldások iránt. Ez öt százalékpontos emelkedést jelent a 2016-os adatokhoz képest. A kártyabirtokosok 25 százaléka ritkábban, 14 százalékuk, pedig lehetőleg egyáltalán nem használja a kártyáját. Mindkét csoport aránya csökkent az elmúlt időszakban.

Egyre többen igyekeznek minden esetben készpénzmentesen fizetni (Archív fotó: Rajki Judit)

Az intézet szerint a kártyás fizetés növekedésének hátterében a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, valamint a kártyaelfogadóhelyek mennyiségének évi 25 százalékos emelése állhat.
– A tavalyi év jelentős áttörést jelentett a kényelmes és gyors érintéses kártyás fizetés használatában. A kártyák 70 és a POS terminálok mintegy 80 százaléka támogatja ezta funkciót – derült ki a Nézőpont Intézet közleményéből.

Magyarországon a legtöbben szupermarketekben vásárolnak bankkártyájukkal, de a gyógyszertárakban, vendéglátóipari egységekben és egyéb üzletekben is egyre gyakoribb az elektronikus fizetési mód használata.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása idén július 19. és augusztus 2. között készült ezer ember személyes megkérdezésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.