- hirdetés -

Harminc évvel ezelőtt kopogtatott a békéscsabai tűzoltó-parancsnokság ajtaján, ahol azóta is dolgozik. Kiss András, tűzoltó ezredes a teljes ranglétrát végijárva jutott el a Békés megyei katasztrófavédelem igazgatói székébe.

Az augusztus 1-jén kinevezett igazgató a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságban található hivatásához kapcsolódó ereklyékkel teli irodájában fogadott. Itt mesélte, hogy sorkatonaság alatt jött az ötlet, hogy tűzoltó legyen.

– Az eredeti szakmám háztartási gépszerelő, de a seregben egyik szeghalmi katonatársam vetette fel az ötletet, hogy megpróbálhatnánk a tűzoltóságot, hiszen nem áll távol tőlem az egyenruhás élet. Besétáltam az akkori békéscsabai parancsnokhoz, aki először annyit mondott, hogy ha komolyan gondolom, akkor jöjjek vissza. Pár nap múlva így tettem és a sorkatonaság után egyből, 1988. március 1-jén tűzoltó lettem – emlékezett vissza Kiss András.

Az ezredestől nem állt távol az egyenruha, ezért is jelentkezett tűzoltónak (Fotó: Rosta Tibor)

21 évesen beosztott tűzoltóként kezdte, majd az elmúlt évek során szolgálatparancsnoki, tűzoltóparancsnoki, ezután kirendeltség-vezetői beosztást töltött be, 2015. szeptember 21-től a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyetteseként, tavaly október óta pedig megbízott igazgatóként tevékenykedett. Augusztus elsejétől pedig igazgatója a szervezetnek. Szerinte számtalan tényező kellett, ahhoz, hogy idáig eljusson.

– A kollégáim jó munkája és együttműködése, a mindenkori vezetőim támogatása, illetve egy kis szerencse és én is kellettem hozzá. Mindig a tökéletes munkára törekszem, nem szeretem ha hiba van benne. A legrosszabb, amikor jogos a kritika, ezért vezetőként mindig a képességekhez képest a legjobbat akarom kihozni a társaimból és magamból egyaránt – fogalmaz.

Már 75 településért felel a megyében. Kiemeli, hogy mindegyik ugyanolyan fontos, legyen az egy száz fős falú vagy egy több tízezres város.

– Eleinte furcsa volt beülni az asztal mögé. Most is amikor hallom, hogy riasztás van figyelem hány autó megy ki egy-egy eseményhez. Előfordul olyan mértékű káresemény, ami miatt nekem is kint kell lenni, akkor megyek. Nem nehéz visszazökkenni, hiszen ebben éltem 18 évig. Ritka, amikor ott kell lennem, hiszen kiváló kollégáink, jól felkészült állomány vannak a megyében, de emellett a tűzoltó egyesületek, önkormányzati tűzoltóságok és a mentőcsoportok is fontos szerepet töltenek be – hangsúlyozza az ezredes.

Nem szereti ha a munkájában hiba van (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, hogy a legfontosabb céljuk a megelőzés, legyen szó tűz-, ipar-, vagy polgári védelmi területről. Kiss András szerint az a legjobb ha a tűzoltók inkább a versenyeken tudják megmutatni milyen jók, mint egy baleset helyszínén, egy tűzesetnél vagy egyéb káreseménynél.

A végén elmondta, hogy megyei katasztrófavédelmi igazgatóként minden nap készen áll arra, hogy történik egy olyan esemény, amivel foglalkoznia kell. Hozzátette, családja – felesége és 27 éves villamosmérnök fia – ehhez már hozzászokott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.