- hirdetés -

Orosházi értékekről szóló sorozatunk következő részében ezúttal az orosházi üvegipar történetét, érdekességeit mutatjuk be az Orosházi Öblösüveggyár segítségével.

Mit is érdemes tudni az üvegről? A leghigiénikusabb csomagolóanyagnak tartják, amelynek semmilyen baktérium nem marad meg a felületén. Ráadásul az egyetlen olyan természetbarát anyag, amely száz százalékban hasznosítható. A természet egyensúlyának fenntartásához pedig elengedhetetlen, hogy a keletkezett hulladék minél nagyobb része lebomló vagy újrahasznosítható anyag legyen.

A hazai üvegipar elengedhetetlen részét képezi az idén már fennállása ötvenötödik évét ünneplő Orosházi Öblösüveggyár. 1963-ban kezdődött az orosházi gyár megalapításával a hazai üveg- és csomagolóanyag gyártás mai napig töretlen sikertörténete. A jelenlegi tulajdonos az Owens-Ilinois Inc. (O-I)
„Az itt készülő elsőosztályú termékekkel a legnagyobb nemzetközi ügyfeleit látja el az O-I. A hazai üveggyártás fellegváraként meghatározó szerepe volt abban, hogy a város Békés megye egyik ipari centrumává váljon” – hangzott el a gyár ötvenedik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen.

Már 55 éve része Orosháza életének az üvegipar (Fotó: Rosta Tibor)

De ki tudja, beszélhetnénk-e most olyan, az iparág európai fejlődésében is résztvevő orosházi üvegiparról, ha az eredeti tervek szerint korábban nem itt, hanem Celldömölkön épül meg a gyár? Borsod és Nógrád megyékből is sokan érkeztek ide, olyan környezetet kialakítva az itt lakókkal, amely lehetővé tette, hogy Orosháza az üvegipar egyik fellegvárává válhasson.

A 2009-es év is fontos mérföldkő volt a gyár életében, az orosházi üveggyártás történetének egyik legkülönlegesebb terméke, a mézesüveg elnyerte a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját.

Az üveget a leghigiénikusabb csomagolóanyagnak tartják (Fotó: Rosta Tibor)

A rá következő évben újabb különlegességgel jelentkeztek, ekkor szabadalmaztatták ugyanis egyedi, belső mintázatú palackjaikat. A palack különlegessége, hogy külső felülete a belsőtől eltérően teljesen sima, tehát a különleges minták nem akadályozták a címkézést. Az európai országok közül Csehországban, Franciaországban és Olaszországban is sikeresen alkalmazták ezt a módszert, Magyarországon viszont az orosházi üvegipar számított úttörőnek ezen a téren. Három éve, 2015-ben kezdték el az újabb mintadarabok gyártását, rozé és fehérborok számára készítve a különleges palackokat, melyek iránt jelentős piaci kereslet mutatkozik.

Az üvegipar mellett elengedhetetlen megemlíteni a konzervipart is, hiszen az Orosházi Öblösüveggyár ennek az iparágnak is készít palackokat. A hazai gyümölcslégyártók közül pedig a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítést is elnyerő, Natura százszázalékos préselt zöldség- és gyümölcslé gyártói is az orosháziak 700 milliméteres áttetsző palackjait választották korábban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.