- hirdetés -

Tóth Róbert kikapcsolódásként megnézett egy filmet, és szenvedély lett belőle. A film közben ugyanis megütötte fülét egy „szuperzöldség” neve, melyet azóta is Orosházán, saját kertjében termeszt.

A különleges zöldség hétköznapi neve az okra, mely a mályvafélék családjába tartozik, a szubtrópusok egyik konyhakerti növénye. Termése apró, zöld színű, ropogós külső héjú toktermés, egy éretlen paprikára hasonlít. Ez a növény a Nílus felső folyása mentén vadon terem, Észak-Afrikában évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, Magyarországon pedig kevesen tudnak róla.

Addig Tóth Róbert sem ismerte, míg meg nem nézte Nolan: Csillagok között című filmjét.
– Akkor hallottam először erről a növényről idén áprilisban, bár korábban láttam már a filmet, de akkor nem ütötte meg a fülem. Aztán rákerestem, hogy mi is ez – mesélt Róbert a kezdetekről. Hozzátette, érdeklődött itt-ott, zöldségesnél, vetőmagot árusító boltokban, vegetáriánus ismerőseinél, azonban senki sem tudott a növényről.

Az okra virága reggelente a legszebb (Fotó: Tóth Róbert)

Ezen felbuzdulva, kíváncsiságból szórta el a növény magját. Mint mondta persze, a kíváncsiságon túl az is hajtotta, hogy nagyon egészséges növény.
– A kert üresen állt, személyes okok miatt nem is volt tervbe véve, hogy ültetünk valamit. Az okrát május végén kell vetni, éppen ott járt az idő, szóval kedvező volt a csillagok állása – ismertette Tóth Róbert.

Hazánkban nehézséget okozhat az okra beszerzése, hiszen egyelőre különlegességnek számít, nem terem minden bokorban. Róbert elmondta, neki sem volt könnyű beszerezni őket.
– Hosszas keresgélés után én még a fóti mintakertészetből rendeltem magokat, hat fajtát, amelyek között már magyar nemesített fajta is van, ám ez valójában egy trópusi növény – tájékoztatott Tóth Róbert.

Elmondta, úgy tudja, hogy a 60-as évek óta próbálkoznak vele hazánkban. Véleménye szerint fóliasátorban.
– A klímaváltozást nem lehet letagadni, ma már Magyarországon is megterem a kertben. Több tíz kiló bizonyítékom van rá. Kiemelte, az okrának piaca még nemigen van, hiszen nem ismerik, illetve mert az arab, török, afrikai, indiai konyha nálunk nem igazán közismert – teszi hozzá.

Tóth Róbertnek az elmúlt időszakban egy fajtáról 6-8 fajtára növekedett a kertjében fellelhető okrák mennyisége.
– Nem vacakoltam, több mint nyolcszáz magot szórtam el, abból nem kevesebb mint négyszáz tő van jelenleg, ami terem. Mivel agrármérnökök sem tudtak erről a növényről sokat, vagy éppen semmit sem, ezért maradt az interneten való tájékozódás, magyarul és angolul. A Clemson Spineless vitathatatlanul a kedvenc fajtám lett, röviden CS, ám én csak CSÍ-nek nevezem. Egyrészt, mert a Csillagok között című filmben hallottam az okráról először, másrészt pedig azért, mert ez a növény tényleg tele van életerővel, azaz csível – mesélte Róbert.

Hazánkban nehézséget okozhat az okra beszerzése, hiszen egyelőre különlegességnek számít (Fotó: Tóth Róbert)

A termesztő elmondta, olvasott olyat is, hogy kényes növény, de ez nem igaz. Inkább igénytelennek mondaná. – Elvetettem, öntöztem rendszeresen, gyomláltam, amíg teremni nem kezdett. Most már csak szedem. És ne feledjük, hogy augusztusban kapott annyi napsütéses órát, amennyit csak lehet. Permetezni nem kell és lehet, hiszen folyamatosan terem. Azt írják, kártevője sincsen – mondta Tóth Róbert.

Az okra egészséges növény, de hogyan fogyaszthatjuk?

– Amit naponta fogyasztunk, az az okra-víz. Simán pár darabot este beáztatunk egy kancsóba, és másnap reggel leszűrve felhajtjuk. De sütöttük egészben, olajos pácban, fokhagymás olajban hirtelen, grilleztük, illetve paradicsomosan is pároltuk – kezdte Tóth Róbert, majd folytatta a finomságokat.

– Öcsém felesége bacont tekert köré, úgy sütötte mint a spárgát, kirántotta sós palacsintatésztás bundában, vagy füstölt sajttal. Lecsóban is volt helye már. És ettük a levelét spenótszerű főzelékként is – sorolta Róbert.

A termelő kiemelte, az igazi kihívás, hogy magas a pektintartalma, és ezért előszárítás, elősütés, blansírozás vagy egészben feldolgozás az, ami a kontinentális gyomornak kívánkozik, alapvetően a nedvességgel való találkozást minél inkább ki kell zárni a feldolgozásakor.
– Bár többekkel találkoztam, akik szerint vétek így feldolgozni, mert éppen ez a pektines állaga és íze a lényege ennek a növénynek. Ez nyilván igaz is. Szerintem ha ezt egy kicsit sikerül mérsékelni a szárítás, illetve savas közegben való elkészítés útján, akkor egy sült hús mellé nagyon különleges köretként szolgál, és úgy finom is – hangsúlyozta.

Elmondta, a fenti receptek mindegyikét már több alkalommal elkészítették, de még egyszer sem csalódtak benne.
– Most éppen savanyúságnak teszünk el belőle, nem csak magunknak, barátoknak, rokonoknak is, akiknek frissen nem tudunk adni hirtelen. Semmit nem dobok ki belőle. A kocsányát és az okra-vízben kiáztatott darabokat kifőzöm, abból vitaminos arc- és hajregeneráló lesz – összegezte.

Zárásként felhívta a figyelmet arra, hogy a növény ne legyen fás. Hat-hét naposan már nem érdemes leszedni, mert rostos, szálas, fogyaszthatatlan lesz. Azonban okra-víznek áztatva még akkor is tökéletes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.