- hirdetés -

Mivel a tapasztalatok szerint nem rendeltetésszerűen használják a városlakók a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, az ősz folyamán a felére csökkenthetik számukat. A problémakör nemcsak Orosházán, hanem a környező településeken is fennáll.

Rövid időn belül a felére csökkenhet a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Orosházán. A kényszerlépésre azért van szükség, mert a tapasztalatok szerint a legtöbben nem rendeltetés szerint, hanem szemétlerakóként használják a szigeteket, elsősorban a város zöldövezeti részein.

– Hiába ürítik ki hetente két alkalommal a konténereket, a felelőtlen emberek, jellemzően az éj leple alatt a közösségi együttélés szabályait semmibe véve rakják oda a szemetet, amitől alig lehet megközelíteni. Így történt a Szent István úton körbekerített sziget esetében is, amit az oda nem illő szeméttől alig tudtak megközelíteni, üríteni – derült ki Benkő Ferencnek az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának beszámolójából.

Hozzátette, amikor a városban kialakítottak ötvenhét szigetet, még nem működött a városban családi házas övezetek házhoz menő rendszeres szelektív hulladékgyűjtése. Napjainkban viszont megoldott Orosházán, a sárga kukákban gyűjtött és havi rendszerességgel elszállított szelektív gyűjtés a társasházak kivételével, ami kiváltja a szigetek további fenntartását.

Rövid időn belül a felére csökkenhet a szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma Orosházán. (Fotó: Rosta Tibor)

A probléma azonban nemcsak Orosházán, hanem a környező településeken is jellemző. Ennek orvoslására kért javaslatot a DAREH minden alvállalkozójától a működési területükön meglévő szelektív szigetek számának csökkentésére, racionalizálására. Az adatok szerint még az ősz folyamán racionalizálják a szelektív gyűjtőszigeteket a város területén.

A tapasztalatok szerint a legsúlyosabb problémát korábban a felüljáró alatt elhelyezett sziget generálta, de amint megszüntették, az illegális hulladék lerakása is befejeződött.

– A szelektív szigetek rámutatnak arra, hogy milyen fontos és visszatartó erőt jelentene egy kiépített kamerarendszer a város egész területén, amely segítségével felelősségre lehetne vonni a rongálókat, és az illegális szemetelőket – tette hozzá Benkő Ferenc.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.