- hirdetés -

Az elmúlt időszakban óhatatlanul egyre többet hallunk és olvasunk egy bizonyos Momo nevű horrorlényről. Ez az alak félelmetes üzeneteket, képeket küld gyerekeknek Facebookon és WhatsAppon. Pszichológust kérdeztünk az eset fontosságáról.

A mai gyerekek jóval előrébb járnak a virtuális világ megismerésében, mint szüleik. Természetesen sok biztonsági óvintézkedésről tudunk, de sok felnőttben fel sem merül, hogy egy ártatlan chat-program is rejthet veszélyeket.

– A világ felgyorsult működése is okozza azt, hogy bizonyos hatások nagyon gyorsan terjednek. Régen is léteztek körlevelek, csak akkor még kézzel kellett 15 ismerősünknek lemásolnunk egy kis írást, mert ha nem, akkor szerencsétlenség fog érni minket – kezdte Dér-Pesics Zsuzsanna pszichológus. Hozzátette, ott is a hiszékenység és a babona működött, ami a Momo-féle jelenségeknek is az alapja.

Bárki képes egy ilyen profil megalkotására, sokan mégsem teszik, mert nem akarnak ártani másoknak (Fotó: Tóth Dániel)

Az ilyen problémák, jellemzően a kiskamasz korosztályt érintik, hiszen nagy részük már rendelkezik saját mobiltelefonnal, így kontroll nélkül internetezhetnek.
– Ez a személyiség érésének egy nagyon érzékeny időszaka. Ekkor kezdődik meg a saját identitás keresése, az önálló világnézet kialakítása. Egyre reálisabban látják a környezetüket, de nem minden esetben. Így nagyon sérülékenyek a még gyerekek – ismertette Dér-Pesics Zsuzsanna.

A 9-13 éveseket gyakran érdekli a horror világa, mert jólesik nekik átélni valami meghökkentőt. Dér-Pesics Zsuzsanna kiemelte, ilyen korban már külön tudják választani a valóságot a film világától, de még nagyon védtelenek a valósághűnek ható ingerekkel szemben. – Az ilyen ingerek befogadási és feldolgozási képessége egyéni eltéréseket mutat. A Momo-féle „játékkal” szemben azok a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak, akik éretlenek, szorongóak, befolyásolhatóak, és akiknek nincs stabil szociális hálójuk, nincs kihez fordulniuk érzelmi támaszért – sorolta a szakember.

Mint mondta, ezeknek a hackerek által megalkotott jelenségeknek a lényege, hogy olyan gyerekeket találjanak, akik elszigetelődtek, szorongóak és magányosak. Mivel ők nem osztják meg titkaikat senkivel, könnyebb manipulálni őket, ezáltal győzelmet arattak a „játék” kitalálói. Ha ez a valós cél, és nem az adatlopás.

Fontos a szülő-gyerek kapcsolat

– Egy jó érzelmi és szociális megtartó közeggel rendelkező gyerek, aki bizalommal fordulhat a szülei felé, akik segítenek megvédeni az ilyen hatásokkal szemben, megúszhatja, hogy komoly szorongást váltson ki benne a Momoval való találkozás. A Momo-típusú veszélyekre gondolni kell, és számítani arra, hogy akár hetente más-más butaság vagy vírus ütheti fel a fejét az interneten a fiatalok körében – mondta a szakember hozzátéve, nagy bizalomra utal, ha a gyermek bevonja a saját internetes világba a szülőt, de ezzel nem szabad visszaélni.

Mindenki fél valamitől…

Dér-Pesics Zsuzsanna pszichológus elmondta, a kóros szorongásnak vannak a szülők számára is felismerhető jelei.
– Ilyenek lehetnek a folyamatos szorongásos beszédtémák vagy a hirtelen viselkedésváltozás. Ha szülőként azt tapasztalja, hogy szorongáskeltő inger érte gyermekét, és hetek óta nem múlik a szorongása, érdemes szakemberhez fordulni, aki segít a félelem oldásában – tájékoztatott a pszichológus.

A szakember kitért arra, amennyiben gyermekünk találkozott valamilyen módon ezekkel a profilokkal, elmondhatjuk neki, hogy vannak emberek, akik szórakozásból tesznek ilyet, és nem mérik fel, milyen hatással vannak ezzel másokra. Bárki képes egy ilyen profil megalkotására, sokan mégsem teszik, mert nem akarnak ártani másoknak. De ettől Momo, Bloody Mary vagy Slenderman sem létezik.

– Ha a kicsi igényli, fennmaradhatunk vele éjfélig, hogy bebizonyítsuk neki, ez egy üres ijesztgetés. Továbbküldethetjük vele az üzenetet magunknak is, hogy lássa, minket teljesen hidegen hagy az üzenet és ezzel mintát adhatunk az ilyen helyzetekhez, amelyből ő is meríthet –  zárta gondolatait Dér-Pesics Zsuzsanna.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.