- hirdetés -

Balla Attila festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Petőfi Művelődési Központban augusztus 23-án. A külföldet is megjárt alkotó jellegzetes képi és színvilágát hozza el városunkba az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület szervezésében.

Balla Attila 1959-ben született Baján, képzőművészeti tanulmányait Dunaújvárosban kezdte a hetvenes években ifj. Koffán Károly tanítványaként. Később – saját bevallása szerint leginkább kalandvágyból – Svédországba emigrált, ahol 1985-től 1987-ig a stockholmi Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafikai szakán tanult. Magyarországra 1988-ban tért vissza, és 1992-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakának hallgatója volt olyan mesterekkel, mint Gerzson Pál és Tölg-Molnár Zoltán.

A kilencvenes évek elején kilépett a műtermi környezetből, felfedezte magának a Csongrád környéki tájat. Egy interjúban így vallott: „Szükségem van a nyitott térre, minden tér hordoz egy sajátságos, az adott helyre specifikusan jellemző energiamezőt, ez az, ami engem érdekel, ez az, ami beindít, amiben szeretek feloldódni. Viszont a táj sosem tárgya festészetemnek, csupán kiindulási alap.”

2000-ben végleg leköltözött Csongrádra, megvásárolt egy régi tanyasi iskolaépületet, abban alakította ki műtermét.
– A ’90-es évek eleje óta járok ide, Csongrád környékére, mert a főiskolán meguntam a műteremmunkát. Úgy döntöttem, felfedezem magamnak a Tisza környékét és elindultam vaktában Csongrád megyében. Azután közel 5 éven keresztül rendszeresen, minden hét végén itt, Csongrád környékén dolgoztam. Zártnak, korlátozónak éreztem a műterem biztosította közeget, nagyobb, nyitottabb élményre vágytam – nyilatkozta egy szegedi portálnak.

Festészetét lendületes gesztusokból kialakuló impulzív ecsetleírás jellemzi, művészetére főként az absztrakt expresszionizmus és az informel hat. A felületek elevenségét hangsúlyozó érzékeny faktúrák kialakítása merített-papír munkáin is megfigyelhető.

Orosházi tárlata augusztus 23-án 17 órakor nyílik a művelődési központban, köszöntő gondolatait Kecskés László nyugalmazott könyvtáros osztja meg az érdeklődőkkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.