- hirdetés -

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, hogy kap-e az illető bírságot az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt a NAV-tól.

A július 1-én bevezetett online számlaadat-szolgáltatás kapcsán a Pénzügyminisztérium, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július végéig biztosított szankciómentességet, ha az adózó regisztrált az Online Számla rendszerben, és ugyan utólag, de még a hónap végégig teljesítette a NAV felé az adatszolgáltatást.

A szankciómentes időszak lejártával viszont mulasztási bírságot von maga után az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása, a késedelmes, hiányos, hibás vagy valótlan adattartalmú teljesítés. A bírság felső határa magánszemély esetében 200 ezer, egyéb adózó esetén pedig 500 ezer forint számlánként.

A mulasztás szankcionálásáról a körülmények mérlegelését követően dönt a NAV (Fotó: 24.hu)

A NAV közleménye szerint az állami adó- és vámhatóság emellett azt is vizsgálhatja, hogy az adózó megtett-e minden tőle telhetőt a felkészülés és adatszolgáltatás teljesítése érdekében, ha a számlák adatainak online beküldése továbbra sem biztosított. Ellenőrizhetik például, hogy valaki regisztrált-e az Online Számla rendszerben, megindította-e a szükséges fejlesztéseket és ezek a fejlesztések folyamatban vannak-e.

Az esetlegesen kiszabandó mulasztási bírság összegét az adózási érdeksérelemmel arányosan állapítják meg. A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy ha az adózó megtett minden tőle telhetőt, akár el is tekinthetnek a szankcionálástól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.