- hirdetés -

A nemrég befejeződött Honvédelmi Gyermektábor záró ünnepségén találkoztunk Lipták József alezredessel, a 11. Előkészítő Részleg parancsnokával, akivel a katona élet kevésbé ismert területéről, a területvédelmi tartalékos szolgálatról beszélgettünk.

A Magyar Honvédségnél többféle státuszban lehetnek katonai szolgálatot teljesítők. A hivatásos és szerződéses állományban szolgálók főállású katonák. Ez a dolguk, ezt végzik napi nyolc órában. Rajtuk kívül vannak még a tartalékosok, akiknek szintén van szerződésük, de ők a civil munkahelyükön dolgoznak és azért kapják a juttatásukat, mert vállalták, hogy szükség esetén rendelkezésre állnak. Mindkét fő egység rendkívül fontos a honvédség számára.

– Békéscsabán az Andrássy út 67-69 alatt, a hadkiegészítési vonal, két katonai szervezetre tagolódik. Az egyik, a volt hadkiegészítő parancsnokság, melynek feladata a toborzás, érdekvédelem. Ők felelnek azért, hogy a szerződéses katonai szolgálat, a területvédelmi tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődők bekerülhessenek a rendszerbe. Ha úgy nézzük, ők a kapu. A 11. előkészítő részlegnél és a 11. kiképző századnál, a mi feladatunk, hogy a felállítandó járási területvédelmi századok állományát kiképezzük, felkészítsük – kezdi a szervezet bemutatását Lipták alezredes.

Mint megtudtuk, szerencsére egyre népszerűbb a területvédelmi tartalékos katonai szolgálat. Vegyesen érkeznek a valamilyen kiképzésben részesült jelentkezők, akik kis nosztalgiával gondolnak rá, és azok, akik szinte csak a videós, lövöldözős játékokban találkoztak egyenruhával és szeretnék megpróbálni.

Javában tart a tartalékosok alap felkészítése. (fotó: Lipták József)

 – A tartalékos szolgálat keretében, kipróbálhatja a katonai szolgálatot, kicsit katona lehet. Megkapja az alap felkészítést. Feladat rendszerükben szerepel a katasztrófa elleni védelem támogatása, adott esetben a helyi kritikus infrastruktúra védelme, az aktív katonai szervezetek támogatása, esetlegesen reprezentáció, különböző állami ünnepeken.

Kik jöhetnek?

Nagyon széles a spektrum, amelyből a jelentkezőket fogadjuk. Jöhetnek nők, férfiak, 18-tól 60 éves korig, aktív dolgozók és diákok. Minimum követelmény a nyolc általános elvégzése és a büntetlen előélet.

– Egy háziorvosi általános egészségügyi állapotfelmérés valamint egy pszichikai állapotfelmérés után a szerződés aláírásával lehet bekerülni a rendszerbe. Részt vesznek az első évben egy húsz napos alap felkészítésen, mely helyben történik és több részre oszlik. Az első tíz nap egyben, majd a következő tíz, hétvégékre elosztva. A felkészítések (sorakozó, alaki, fegyverismeret, lövészet, stb.) közötti időszakban a tartalékos az úgynevezett rendelkezésre állás időszakban van. Ezért az első évben mintegy háromszázezer forint juttatást kap a tartalékos, valamint a munkáltatóját is anyagilag kompenzálja a Honvédség a munkából kiesett időért – hangsúlyozza Lipták József.

 

Férfiak és hölgyek egyaránt jelentkezhetnek tartalékosnak (Fotó: Lipták József)

A beszélgetés során a részlegparancsnok többször hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség nagyon fontos részét képezik a felállított, és továbbiakban felállítandó területvédelmi tartalékos egységek. Akiket érdekel ez az életforma, akik számára fontos a lakóhely, a járás, végső soron a haza védelme, szolgálata, azokat várják és nyitott kapukra találnak Békéscsabán az Andrássy út 67-69-ben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.