- hirdetés -

Az elmúlt napok szinte mindegyikén hőségriadó volt érvényben országszerte. A kialakult kánikulában megnövekszik a szervezet folyadékigénye. A rosszullétek elkerülése végett kiemelten fontos a tudatos folyadékbevitel.

Az emberek nagy része jóval kevesebb folyadékot fogyaszt naponta, mint amennyi a szervezete megfelelő működéséhez szükséges lenne. Sokan időhiányra, vagy a gyakoribb vizelési igény okozta kellemetlenségre hivatkozva veszélyeztetik testi épségüket. Vannak, akik még a napi 1 liter folyadékbevitelt sem érik el. Ez a rossz szokás hosszan tartó vízhiányos állapotot létesíthet a szervezetben. A megfelelő folyadékfogyasztás hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Kánikulában megnő a szervezet folyadékigénye (Fotó: Rosta Tibor)

A szervezet hamar jelzi, ha vízre van szüksége, az első jel a szájnyálkahártya kiszáradása, ez 1 százalék folyadékhiányt jelent. Ha 1-5 százalékos a folyadékhiány, akkor a szomjúságon kívül erős étvágytalanság, hányinger lép fel, és erősen romlik a fizikai teljesítmény, míg 5-9 százalék között csökken a koncentráló képesség, szédülés, nehézlégzés, izomgörcs, álmatlanság lép fel.

A felnőtt ember napi alap folyadékigénye testsúlytól függően átlagosan 2,5-3 liter. Az évnek ebben a szakában a szervezet folyadékigénye azonban megnő, ezért a megszokottnál többször kell a pohár után nyúlni. A nem megfelelő belsőhidratálás miatt a rosszullétek száma is emelkedik. Az esetek nagy részében az idősek és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek.

Az emberek mellett a háziállatokra is gondolni kell. A kánikula a kedvenceink szervezetét is megviseli, ezért fontos, hogy mindig friss, hideg víz legyen a tálkájukban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.