- hirdetés -

Ma éjféltől egészen péntekig ismét másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Kovács Attila keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket.
A szakember ismételten kiemelte, hogy a napokig tartó meleg idő már az egészséges szervezetet is megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és öltözetre, és lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon – írja az MTI.

Mint mondta, kánikula idején a lakásból érdemes kizárni a meleget, sötétítsünk be, éjszaka szellőztessünk, ezen kívül a gyakori zuhanyozás és a test vizes borogatása is ajánlott. Rendkívül fontos a sok folyadék fogyasztása, erre az idősek esetében kiemelten kell figyelni. Azt tanácsolta, hogy óránként egy pohár vizet igyon meg mindenki.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy a hőségriasztás lehetőséget ad egy sor más intézkedésre, ilyen lehet a munkaidő-kedvezmény azokban a munkakörökben, amelyekben fokozott hőhatásnak vannak kitéve a munkavállalók, továbbá a szabadban dolgozóknál a többszöri pihenőidő elrendelése, valamint a megfelelő öltözet és folyadék biztosítása is.

A riasztás idején légkondícionált helyiségekben is behúzódhatunk. A helyiségek, ahová bárki bemehet a katasztrófavédelem oldalán megtalálhatók. Városunkban két ilyen van, az egyik a belvárosban a Petőfi Művelődési Központban, a másik pedig Gyopároson, a Hotel Corvus Aquában. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai egy párakaput állítottak fel a főtéren.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.