- hirdetés -

Utolsó fázisához közeledik a forintbankjegyek cseréje.  A régi ezresekkel október végéig lehet bárhol fizetni. Az ötszázasokból egyelőre nem került a piacra az új típusú bankjegy, de hamarosan azokat is lecserélhetjük.

Folyamatban van a régi ezer forintos bankjegyek bevonása. Október végéig lehet velük bárhol fizetni, utána viszont már csak az újakat fogadják el mindenhol.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint július utolsó napján 71,1 millió ezres volt forgalomban, ebből 52,3 millió volt már új bankjegy, az arányuk így csaknem 74 százalékos. Így nagyjából 18,8 millió ezresnek kell még a jegybankba visszaérkeznie október végéig. Ha tehetik, igyekezzenek régi ezreseikkel fizetni addig!

Aki nem tud megszabadulni október végéig régi ezreseitől, bármelyik bankfiókban vagy postán kérhet helyettük újat, 2021. október 31-ig. A Magyar Nemzeti Bankba egészen 2038. október 31-ig lehet bevinni a régi bankjegyeket.

Utoljára október 31-én lehet a régi ezresekkel fizetni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A jegybank adatai szerint a már bevont ötezresek esetében 21 százalék (körülbelül 2,8 millió darab), a kétezreseknél 11 százalék (4,4 millió darab), a húszezreseknek pedig 3 százaléka (nagyjából 4,3 millió darab) van még forgalomban.

A már bevont bankjegyek közül a kétezreseket és az ötezreseket 2020. július 31-ig, a régi húszezreseket pedig 2020. december 31-ig lehet még a postákon és a bankfiókokban újakra cserélni. A jegybankokban ezt egészen 2037. július 31-ig és 2037. december 31-ig lehet ezt megtenni.

A bankjegyek cseréje még 2014-ben indult meg az új tízezresekkel, de a tízezres bankjegyek esetében a régiekkel is lehet még mindig bárhol fizetni. Ezek bevonásáról a Magyar Nemzeti Bank később ad tájékoztatást.

A forintcserék utolsó címlete az ötszázas, melynek július elején mutatták be új verzióját. Ezek az új bankjegyek 2019. februárjától kerülnek majd forgalomba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.