- hirdetés -

Orosháza képviselő-testülete Szilasi-Horváth Tibort választotta pedagógus ülnökké az Orosházi Járásbíróságra. A Táncsics Mihály Gimnázium korábbi tanára és műszaki igazgatóhelyettese június 20-án letette esküjét, a jövőben a fiatalkorúak büntető ügyeiben működik közre.

A képviselő-testület április 27-i ülésén fogadta el a határozati javaslatot, mely szerint Szilasi-Horváth Tibort választják pedagógus ülnökké. A soron kívüli ülnök választásra azért volt szükség, mert a 2018. július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárásról szóló törvény egyes rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökökre vonatkozó szabályokat.

A köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztésére tűzte ki a bírósági ülnökök soron kívüli választását. A bíróságok számára rendkívül fontos, hogy – az Alaptörvényben rögzített társasbíráskodás elve szerint – az ítélkezés menetében megfelelő számú ülnököt tudjanak foglalkoztatni. A törvényben meghatározott képviselő-testületekre, mint választó szervekre kiemelt feladatot jelent az ülnökválasztás lebonyolítása.

Kiskorúak büntetőügyeiben működik közre az új ülnök (Fotó: Bakos Viktória)

A képviselő-testület a pályázat kiírását követően az alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestülete jelöltjeinek névsorát a testületi ülés elé viszi, ahol a képviselők megválasztják a fiatalkorúak büntető ügyeiben a bíróságon eljárni jogosult pedagógus ülnököt. A megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak.

Szilasi-Horváth Tibor megbízólevelét Bojtor István alpolgármester adta át június 20-án, majd az ülnök letette esküjét Bartosné dr. Tihanyi Krisztina, az Orosházi Járásbíróság elnöke előtt. Szilasi-Horváth Tibor a jövőben a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásokban fog közreműködni, egy hivatásos bíróból és két ülnökből álló bírósági tanácsban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.