- hirdetés -

Hétfőn kezdődött Gyopárosfürdőn az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) harmincadik nemzetközi edzőtábora. Az első napon nem kisebb vendég mester tanított, mint a Japánból érkezett sensei Tanaka.

Az egyesületi edzőtábor programjain százhuszonnégy versenyző vesz részt. A karatésok Gyopároson edzenek, míg az aerobik szakosztály a Könd utcai edzőteremben gyakorol. Ez utóbbiak felkészülését a román aerobik egyik kimagasló trénere, Farcuta Elza segíti.

A karatés csapat edzőtáborát az itt tanító vendég mesterek avatják nemzetközivé. Rögtön az első napon a tanítványok sensei Tanaka, japán mester instrukciói alapján végezhették gyakorlataikat. A nemzetközileg elismert mester európai körútja végén érkezett hazánkba. Budapesten és Orosházán tanított, majd kedden száll repülőgépre és utazik vissza hazájába.

Mint shihan Zsiga Zsolt, az egyesület vezetője elmondta, Tanaka mesteren kívül számos kiváló edző látogatja meg a jubileumi tábort.
– Már megérkezett és velünk dolgozik shihan Németh Pál, és a hússzoros magyar bajnok, Európa-bajnok sanpai Molnár Dóra, de jön és edzést tart shihan Gyarmati Imre, aki mint nemzetközi bíró, a kata gyakorlatokat segít még jobbá tenni a szentesi utánpótlás világbajnokság előtt. Jön majd még a kitűnő szolnoki utánpótlás edző, sanpai Magna Gergő, Sensei Kivés Zoltán és sensei Szendi Norbert, akik ugyancsak becsatlakoznak a tábor munkájába – sorolja a klubvezető.

Jó a magyar karate

Hat évvel ezelőtt már találkozhattunk Tanaka mesterrel. Akkor egyik szintén mester fokozatot elért tanítványával járta be Európát és tanított, többek között Orosházán is.

Tanaka mester épp Olasz Attilának mutat néhány apróságot a többiek figyelő tekintete előtt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A judo-val kezdődően száznegyven évre nyúlik vissza a japán küzdősport Magyarországon és hagyományosan jók a két nép közti kapcsolatok. Az elmúlt évtizedekben meghonosodott és megerősödött a sosai Oyama nevével fémjelzett kyokushin karate, ahogyan ezt láthatjuk az itteni tanítványok munkáján is – mondta el kérdésünkre az ősz mester, aki nagyon szeret hazánkba jönni, mert – mint mondja – a jó tanítványok mellett az itteni időjárás, az emberek kedvessége és a magyar konyha is kedves egy japán ember számára.

Tanaka mester jó véleményéhez csatlakozott shihan Németh Pál, aki szintén gyakori vendég a Könd utcai dojo-ban.
– Nagyon sok időt töltök Orosházán, sokat járok ide. Azt látom, hogy a fekete övesektől egészen a fehér öves kezdőkig sokat fejlődtek és folyamatosan fejlődnek a karatékák és a jövő heti világbajnokságra is jó reményekkel utazhatnak – mondta el a magyar mester.

Az edzőtáborokhoz hozzá tartozik, hogy rendszeresen ilyenkor adhatnak számot tudásukról a magasabb övfokozatra pályázó karatésok. A szerdai övvizsgán barna öv, első kyuig vizsgáznak a tanítványok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.