- hirdetés -

A Tinctura Capsici elnevezésű gyógyszert kivonták a forgalomból, a tinktúra alacsony kapszaicin tartalma miatt. 

A fent nevezett gyógyszeranyag egy gyártási tételére vonatkozóan 2018. március 09. napján minőségi kifogás bejelentés érkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetbe, miszerint a tinktúrával készített kenőcs nem hatásos, nem fokozza a bőrre kenve a vérbőséget, továbbá maga a tinktúra sem elég csípős.

Az érintett tétel raktárkészletét a bejelentő zárolta és analitikai vizsgálatot végeztetett belőle, melynek eredményeképpen megállapították, hogy a tinktúra kapszaicin tartalma alacsony, nem felel meg sem az OGYÉI 2/2013-MAG számú közlemény, sem a Ph.Hg.VIII. által előírt minőségnek, ezért az OGYÉI a kivizsgálás lezárásáig az összes gyártási tétel forgalmazásának, a gyógyszeranyagból való gyógyszerkészítésnek, és az előre elkészített, Tinctura capsici tartalmú gyógyszertári laborált készítmények kiadásának felfüggesztéséről döntött.

A termék nem felelt meg az előírásoknak (Fotó: Pixabay)

Az OGYÉI OMCL laboratóriuma által elvégzett vizsgálatok (organoleptikus és műszeres hatóanyag tartalom) alátámasztották a fenti minőségi hibát, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet előtt 2018. március 08. napján, OGYÉI/13390/2018 ügyszámon az Tinctura Capsici (Jelzett minőség: Ph.Hg.VIII.) elnevezésű gyógyszeranyag (Gyártó: Silvestris&Szilas Kft.) minőségi hibájának kivizsgálása iránt, hivatalból indított eljárásban a Tinctura Capsici elnevezésű gyógyszeranyag összes gyártási tételének forgalmazását, a gyógyszeranyagból való gyógyszerkészítést, és az előre elkészített, Tinctura capsici tartalmú gyógyszertári laborált készítmények forgalomból történő kivonásáról döntött.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.