- hirdetés -

Sokan nincsenek tisztában vele, de létezik esti tagozatos gimnáziumi oktatás Orosházán. A Kölcsey Ferenc Gimnázium a keleti országrészben négy megyében működik, köztük városunkban is. A hét folyamán az orosházi tagintézmény tanulói is letették írásbeli érettségi vizsgájukat.

Az esti gimnáziumok célja, hogy azon személyek, akik nem rendelkeznek érettségivel, megszerezhessék azt. Gyakran előfordul, hogy az általános iskola elvégzése után valaki olyan szakiskolába jár, ahol szakmai képzettséget szerez, de érettségit nem. Az közép- és időskorú emberek közül is sokan vannak olyanok, akik nem tették érettségi vizsgát középiskola tanulmányaik befejeztével. Többnyire nekik tud segíteni a Kölcsey Ferenc Gimnázium esti tanrendű képzésé, ahol a beiratkozók hivatásos pedagógusoktól sajátíthatják el a központú tananyagot, mindezt díjmentesen.

Baranyai Ilona, a Kölcsey Ferenc Gimnázium orosházi tagintézmény-vezetője elmondta, a Sziltop Non-Profit Kft. már 16 éve létezik, és négy megyében – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés – közel 40 tagintézményben készíti fel a diákokat érettségi vizsgájukra. Orosházán közel 60 tanulójuk van három évfolyamban.

–A tanterv ugyanaz mint a nappali intézményekben, természetesen kevesebb óraszámmal, de így intenzívebben is kell tanulni otthon. Ugyanaz a követelmény a mi diákjaink számára, mint a nappalisoknak – fogalmazott a tagintézmény-vezető, aki hozzáfűzte, az érettségi feladatsor is teljesen megegyezik a nappali tanrendűvel.

Baranyai Ilona azt is elmondta, hogy az érettségi bizonyítvány a munkaerő-piacon való boldoguláshoz és a továbbtanuláshoz rendkívül fontos, ugyanis szinte minden OKJ-s képzéshez szükséges az érettségi.

Az orosházi Kölcsey Ferenc Gimnázium telephelye az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvodában található. Mivel kis tanulószámmal működnek, ezért saját épületet nem tudnak fenntartani (állami normatívát kapnak), viszont nagyon hálásak, amiért az Eötvös nem csak helyt adott nekik, hanem tényleges segítséget is.

Az érettségikkel kapcsolatban elmondta, a magyarérettségin még sokan izgultak, de ahogy haladtak előre, úgy lett mindenki egyre felszabadultabb. A tegnapi angolérettségin szinte mindenki a megengedett időkeret lejárta előtt leadta a megoldott feladatlapokat, így jó eredményeket vár.

Ha esetleg beiratkozna az orosházi tagintézménybe, akkor a Sziltop Non-Profit Kft.-ről itt olvashat bővebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.