- hirdetés -

Térségi és országos népzenei minősítőnek adott otthont április 22-én a Petőfi Művelődési Központ (PMK). Több mint negyven hangszeres együttes, és dalkör, valamint szólista érkezett, elsősorban a Dél-Alföldről, hogy megméresse magát, és felmérje, hol tart a munkában.

Népviseletbe, ünneplőbe öltözött ifjak és örökifjak töltötték meg a kultúrházat szombaton. Itt is, ott is próbáló csoportokba botlott a betérő, ki nagy izgalommal, ki kevésbé feszülten várta, hogy a színpadra, egyúttal a zsűri elé léphessen.

Az intézmény a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is örömmel látta vendégül az érkezőket. A 41 fellépő népzenei együttesként, pávakörként, népzenei hangszeres együttesként, énekes és hangszeres szólistaként, illetve énekes és hangszeres csoportként minősülhetett két szinten.
– Bárki jelentkezhetett, aki népzenével foglalkozik vagy népdalokat énekel, és első körben a térségi minősítőn kell magát megmérettetnie. Ha ezen megfelelő eredményt ér el, akkor a következő ciklusban már mehet az országos minősítésre, a legmagasabb elérhető fokozat pedig az Arany Páva nagydíj – ismertette Szabó Orsolya, az esemény főszervezője.

A 41 fellépő mindegyike a legjobb minősítésért érkezett Orosházára (Fotó: Rosta Tibor)

A minősítésre kétévente nyílik lehetőség, így most is sokan éltek vele.
– Megközelítőleg 350-400 résztvevő van az ország számost pontjáról, legmesszebbről a váci szólista, Kocsis György utazott hozzánk. A környékről mások mellett Tótkomlós, Nagyszénás, Csorvás, Pusztaföldvár, kicsit messzebbről Dombegyház, Kiszombor képviselteti magát – sorolta Orsi.

A csoportok, valamint egyéni fellépők térségi, illetve országos minősítésre nevezhettek és mindkét szinten több fokozatot érhettek el.
– Mindannyian a legjobbat szeretnék kihozni magukból. Vannak úgymond „első bálozóink”, akik életükben először lépnek fel nagy nyilvánosság előtt, ők rendkívül izgatottak, nyugtatgatásra szorulnak, nem ritkán mi bíztatjuk őket a színpad mögött – engedett bepillantást mosolyogva a háttérmunkába a művelődési ház munkatársa.

A citera kíséret (Fotó: Rosta Tibor)

A tótkomlósi Tremoló Mandolinzenekarnak már nem volt szüksége ilyesmire, a két évvel ezelőtti kiváló térségi minősítés után ezúttal az országos szintet vették célba.
– A mandolin igazából nem nép hangszer, Olaszországból származik, még Vivaldi is írt rá concertokat, de lehet rajta népzenét is játszani. Ennek megfelelően hoztunk komlósi szlovák népdalokat, illetve olyanokat, amelyekben a Tisza szerepel. Általában heti egyszer próbálunk két órát, az utolsó hetekben viszont hajráztunk, és a szokottnál sokkal többet gyakoroltunk – árulta el Krcsmériné Gyurkovics Mária zenekarvezető.

Tanulnak egymástól is

A nagyszénási és a pusztaföldvári citerazenekarok szintén országos minősítésre érkeztek. Művészeti vezetőjük, Juhász Kálmán elmondta, hogy vajdasági, illetve tápai dallamokkal készültek, és nagy örömmel vesznek részt a minősítésen.
– Egymástól tudunk tanulni, tájegységekre lehetünk figyelmesek vagy, ha nem ismerjük, akkor utánajárhatunk, honnan valók a dalok. Ezáltal bővül a látókörünk, ami minden zenekarvezetőnek, de az egyéni szólistáknak is hasznos – emelte ki a rendezvény kapcsán.

A fellépőket háromtagú zsűri bírálta. Elnökként Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, zsűritagként Fehér Anikó népzenekutató és Alföldy-Boruss István, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek nyugalmazott zenei vezetője vett részt a munkában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.