- hirdetés -

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor tagintézménye április 21-én, az intézmény aulájában. Az Szőlő városrész általános iskolájában ünnepi megemlékezést tartottak, ahol a gyermekek zenés produkciókkal tisztelegtek a megjelent vendégek előtt.

A Czina Sándor tagintézményt névadója, Czina Sándor, az Orosházi Öblösüveggyár korábbi igazgatója alapította 1978-ban. Felépítését társadalmi igény sürgette, hiszen az üveggyárban egyre többen dolgoztak, lakótelep is épült, azonban a gyermekeknek a városközpontig kellett bejárniuk az iskolába. Az akkor még az Orosházi 4. Számú Általános Iskolaként ismert intézmény felépítése nem volt zökkenőmentes, azonban a közösségi összefogásnak köszönhetően 1978. szeptember 4-én elindulhatott a tanítás, mintegy 400 gyermek örömére. Eme nemes alkalomra emlékeztek április 21-én a Czina Sándor iskola aulájában.

A rendezvényt Juhász Józsefné, tagintézmény-vezető nyitotta meg, aki az Oroscafenak elmondta, az iskola 40. évfordulójára jubileumi műsorral készültek: – Délelőtt egy ünnepi díszműsorral készültünk a meghívott vendégeknek, akiket iskolánk gyermekei által készített műsorral örvendeztetjük meg. A délelőtti programon iskolánk három korábbi igazgatója is részt vesz, akik élménybeszámolót fognak tartani a régmúlt emlékeiből.

Az ünnepi megnyitót követően Orosz László, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója mondott beszédet, majd átadta a Czina Sándor iskola új tábláját Juhász Józsefné tagintézmény-vezetőnek.

Nagy tisztelet övezi a korábbi igazgatók munkáját (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az intézmény korábbi három igazgatója is felszólalt: Gulyás Jánosné, címzetes igazgató az iskola megnyitását követően tíz évig vezette az iskolát. Az egykori igazgató az iskola alapításának nehézkes körülményeiről beszélt. Mint mondta, igazi orosházinak vallja magát, ezért egy lokális díszletű terítőt hímzett, amit átadott a jelenlegi igazgatónak, Juhász Józsefnének. Gulyás Jánosné beszédét vastapssal fogadta az elérzékenyült közönség.

Az általános iskola következő igazgatója, a testnevelést tanító Görbics Lajos, az 1988 és 1993 közötti időszakról osztotta meg gondolatait. Végül Lipták Andrásné, címzetes igazgató – aki 17 évig vezette az intézményt – elevenítette fel az iskola élén eltöltött évek emlékeit. Ezek közül kiemelte a 2005-ös esztendőt, amikor az intézmény felvette Czina Sándor nevét. Fontos mérföldkőnek nevezte a 2006/2007-es tanévet, amikor egy pályázatnak köszönhetően kívülről-belülről megújulhatott az iskola. A korábbi igazgató emellett a tantestületre és gyermekekre jellemző családias légkört méltatta.

A jubileumi műsor keretében a Czina öregdiákja egy festménnyel kedveskedett, amely az iskola jelenlegi arculatát ábrázolja. Képzőművészeti alkotásokból eddig sem volt hiány az iskolában, hiszen a kisdiákok járda-, és papírrajzokkal készültek a jubileumi hétre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.