- hirdetés -

A tavasz végre meghozta a kellemes időjárást, azonban ez nem csak nekünk kedvez, hiszen a természet is felébredt. A leggyakrabban erdőkben, parkokban előforduló kullancsok a nedves, húsz fok feletti időben érzik a legjobban magukat, e nem kívánatos élősködők emberekre és állatokra egyaránt veszélyes betegségeket terjesztenek. Ezért mindenféleképpen érdemes odafigyelniük a megelőzésre és a szakszerű kezelésre.

A kullancsok az emberekre két, akár súlyos szövődményekkel járó betegséget okozhatnak: a Lyme kórt és – a főleg gyermekekre veszélyes – agyvelő-, és agyhártyagyulladást – tájékoztatta lapunkat dr. Török Ágnes, az Orosházi Kórház neurológus főorvosa, aki hozzátette: Orosházán az utóbbi két évben Lyme kórt nagyjából tizenöt alkalommal diagnosztizáltak, míg az idegrendszert támadó vírusból egyet sem. Előbbi kezelésére antibiotikumot írnak fel, viszont az utóbbi védőoltással megelőzhető, habár az mellékhatásokkal járhat.

Dr. Török Ágnes a megelőzés és a szakszerű eltávolítás fontosságát hangsúlyozta: – Javasolt a zárt ruházat viselése, a kullancsriasztó szerek használata, illetve a szabadban tartózkodást követően testünk alapos átvizsgálása. Ha valaki kullancsot talál magában, akkor azt speciális, gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító csipesszel- vagy kanállal kell kiszedni, majd elpusztítani.

Fontos a szakszerű eltávolítás: ha a fej beletörök, akkor forduljunk orvoshoz

Mivel a kullancsok az háziállatokra is veszélyt jelentenek – sőt a kutyák még a halálos kimenetelű babéziával is megfertőződhetnek – ezért házi kedvenceinkre is érdemes odafigyelni. Dr. Roszkos Zsanett, az Orosházi Állatkórház állatorvosa ezért a prevenciós készítmények használatát javasolja a gazdáknak: – A megelőzéshez már számos eszköz elérhető: a kullancsellenes nyakörvek, tabletták, valamint spot-on cseppek. Ha a kullancs megtámadja állatunkat, akkor a készítményeknek köszönhetően azonnal elpusztul.

Az állatorvos elmondta, ha az állat tulajdonosa nem használja ezeket a szereket, és későn veszi észre a kullancsot kedvencében, akkor mindenképpen forduljon szakemberhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.