- hirdetés -

A horgászegyesületek rendszeres tavaszi programja a környezetvédelmi nap, amikor a pecások nem halfogás reményében keresik fel a vízpartot, hanem, hogy rendet tegyenek, összeszedjék a szemetet, kulturáltabb környezetet teremtve maguknak és a partokon sétálóknak.

A tavalyi év óta a négy orosházi horgászegyesület az összefogás jegyében közösen szervezi a környezetvédelmi napot. Az idei, április hetedikei közös akciójukat nem fogadta kegyeibe az időjárás. Szombat reggel még esett az eső a meghirdetett gyülekezési időpontban. A mostoha körülmények ellenére azért harmincnyolcan összegyűltek a Béke Homokbánya-tó partján.

Reggeli eligazítás, még üresek a kézben a zsákok, de már nem sokáig (Fotó: Jónás István)

A lélekmelegítőtől a paprikáskrumpliig

Szombat reggel nyolckor a Kedvenc SHE jóvoltából egy kis „lélekmelegítővel”, valamint lila hagymás zsíros kenyérrel kezdhették a napot az önkéntes szemétszedő brigádok tagjai. A reggelit és az eligazítást követően a Gyopárosi tavak és a Béke horgásztó körül a 38 önkéntes mintegy két köbméternyi(!) szemetet szedett össze a délelőtt folyamán. A hasznos munkával eltöltött órák után jól esett a résztvevőknek a kolbászos paprikáskrumpli, melyet a Kinizsi Horgászegyesület jóvoltából fogyaszthattak el.

Csak zárójelben

Szép volt attól a néhány horgásztól, hogy erre a tevékenységre, a szemétszedésre, a környezet szebbé tételére áldozta szabadidejét. Kicsit ront az összképen, hogy ezernél is több orosházi horgászból csak 38-an voltak. Biztosan sok a munka otthon is, a kertben is. Aláírom. De azok akik, miközben a többiek szedték a szemetet horgásztak, mit gondoltak közben? Ha ott vagyunk a telepítések után a parton, ha örülünk a kifogott halnak, akkor jó lenne ha a mérleg „kapok” serpenyője mellett az „adok”-ba is többen tennének egy picit. Egy évben egyszer, kétszer…

A közelmúltban hírt adtunk a Suli Kupa gyermek horgászversenyről, melyet idén is megrendez a szövetség. Az akkor leírt és kihirdetett nevezési határidőt meghosszabbították. Április 12. csütörtökig még lehet jelentkezni.

Görbüljön!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.