- hirdetés -

Németh László év eleje óta parancsnok-helyetteseként segíti az orosházi tűzoltók munkáját. Az őrnagy szerint nem volt egyszerű döntés kiszállni az autóból

Nem készült mindig tűzoltónak, hiszen a középiskola után a vegyészmérnökire nem vették fel, majd dolgozott a Guardian üveggyárában biztonsági őrként, eközben nevelőtanári diplomát szerzett.
– Édesapám katona volt, így egyenes út vezetett az egyenruha felé. A tűzoltóság akkoriban ismeretlen terep volt számomra, annyit tudtam belőle, mint a gyerekek: jönnek nagy piros autóval és eloltják a tüzet – meséli.

Egyenes út vezetett az egyenruha felé (Fotó: Rosta Tibor)

A tűzoltókhoz 1999-ben csatlakozott, ahol négy évig hatósági munkát végzett, ezután nyergelt át a beavatkozókhoz. A terepen szolgálatparancsnok-helyettesként kezdte, majd szolgálatparancsnok lett, idén pedig már parancsnok-helyettesi posztot tölt be.

– Megtisztelő, hogy elöljáróim alkalmasnak láttak a feladatra és megszavazták a bizalmat. Nem volt egyszerű döntés kiszállni az autóból és beülni az asztal mögé. Jó pár álmatlan éjszakám volt, de beláttam 43 évesen itt volt az ideje a váltásnak – ecsetelte kinevezésének hátterét.

Nem kell elszakadnia teljesen – ahogy ő nevezte – a tűzoltós mindennapoktól, hiszen a komolyabb káreseteknél részt vesz az irányításban és gyakorlatok szervezése, tervezése is a feladatai közé tartozik.

Élvezi a kihívásokat, melyet az új beosztásával jár (Fotó: Rosta Tibor)

Elmesélte, hogy az egyik utolsó vonulás alkalmával egy égő gázpalackot kellett kihoznia egy házból. Ez az eset is segített neki dönteni abban, hogy inkább a háttérből segítené kollégái munkáját. Bár nehéz levetkőznie a 15 év terepen eltöltött időt, hiszen a mai napig, ha megszólal a csengő, érzi a késztetést, menne bajtársaival.

– Az utolsó szolgálati napomat megkönnyeztem. Nagyon jó csapatot irányíthattam, fél szavakból is megértettük egymást. A feletteseim mellett nekik is bizonyítanom kell – mondta, majd hozzátette élvezi jelenlegi helyzetét, – ahogy fogalmazott – még minden rózsaszín, hiszen rengeteg az új feladat és a kihívás. Vallja, egy ember életében szükségesek a változások, melyeknek mindig meg kell felelni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.