- hirdetés -

Mostantól az Orosházi Kórház textíliáit is Gyulán mossák. Naponta viszik a szennyest az új, modern mosodába és másnap tisztán, fertőtlenítve hozzák is vissza Orosházára. A fejlesztés részeként 35 millió forintért új textíliákat is vásárolt az intézmény.

Az új, központi mosodát március 21-én avatták fel Gyulán. A Békés Megyei Központi­ Kórház, amihez a békéscsabai és a gyulai kórház tartozik 623 millió forintot nyert a mosodai szolgáltatások költség csökkentésére egy korábbi projektben, ehhez csatlakozott az orosházi mellett a szentesi-, a hódmezővásárhelyi- és a makói kórház, valamint a Csongrád Megyei Mellkasi Betegek Szakkórháza. A modern, nagy teljesítményű gépekkel naponta közel 9 ezer kilogramm ruhát tudnak mosni, a beruházástól 75 millió forintos megtakarítást várnak évente a régióban.

– Orosházán évtizedeken keresztül saját mosoda működött a kórházban. Azonban a technológia már nagyon elavult volt, és nem érte volna meg a fejlesztésére költeni. Ezért csatlakoztunk ehhez a projekthez, hiszen így a hét kórház jelentős pénzt takarít meg – ismerteti az előzményeket dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója.

A gyulai mosoda átadásán Pető-Farkas Éva gazdasági igazgató és Laczi Mihály közgazdasági főosztályvezető képviselte kórházunkat. Pető-Farkas Éva elmondta, március 26-a óta már az új rendszerben mossák az Orosházi Kórház textíliáit. Többek között lepedőket, takaró- és párnahuzatokat, törölközőket, műtéti textíliákat és a kórházi dolgozók munkaruháit tisztítják.

– A gyulai mosoda az új gépek mellett szállítójárműveket is beszerzett. Hozzánk minden hétköznap reggel érkezik az autó, felveszi az előző nap összekészített textilt, a mosás után pedig másnap hozzák is vissza. Az elmúlt években a saját mosodában havonta 20 ezer kilogramm textilt mostunk, ez a mennyiség nem változik a jövőben sem – tette hozzá a gazdasági igazgató.

A pályázat keretében a kórházak textil beszerzéseit is támogatták, az Orosházi Kórház 35 millió forintot fordíthatott beszerzésre.
– Vásároltunk új szennyesszállító konténereket és szállító zsákokat, több ezer lepedőt, törölközőt, párna és paplanhuzatot, beteginget, több száz műtösköpenyt, műtős inget és nadrágot, párnát, plédet, de érkeztek textil pelenkák, matracok és gumis matracvédő huzatok is – sorolta Pető-Farkas Éva.

Emellett régiós szinten hamarosan bevezetnek egy modern textília azonosító és nyilvántartó rendszert is. Ezzel nyomon követhető lesz a textília útja, élettartama, mennyisége, így a napi munkához szükséges mennyiség, illetve a pótlási szükséglet könnyebben lesz tervezhető.

Az immár funkció nélküli orosházi kórházi mosoda gépeit leszerelik, a tervek szerint a helyén raktárat alakítanak majd ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.