- hirdetés -

Mint ahogyan a több éve horgászók megszokhatták, kedvenc halainkra vonatkozó fajlagos fogási tilalmi idők évről évre, ha csak néhány nappal is, de változnak. Az idei esztendőben sincs ez másként.

Még itt a nyakunkon a tél csikorognak a mínuszok, esik a hó, de a horgászok belső órája már jelzi, hogy hamarosan jön a jobb idő, a tavasz, és végre hódolhatunk szeretett szenvedélyünknek. Persze vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk és ezért érdemes tájékozódni, például a tilalmi időkre vonatkozóan.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatójában olvashattuk, hogy 2018-ban a rendkívüli pihenőnapok és munkaszüneti napok miatt több esetben változnak a különböző halfajok kifogásának fajlagos tilalmi időszakai.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28.§-ának (9) bekezdése kimondja, hogy a fajlagos tilalmi idők az első napon nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek. Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik.

Ennek értelmében a süllő, a balin, és a sügér fogási tilalma idén három nappal korábban, április 27-én ér véget, pontyra, harcsára, compóra pedig egy nappal tovább, május másodikáig horgászhatunk.

Idén a süllő tilalma is három nappal hamarabb végződik (Fotó: magyaridok.hu)

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a jogszabályban fajlagos fogási tilalom alá tartozó halakat kifogás esetén, a fogást követően haladéktalanul és kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult.

Továbbá, a horgászat megkezdése előtt mindig alaposan át kell tanulmányozni a helyi területi horgászrendet, amely magában foglalja a horgászati tevékenységre vonatkozó fontosabb szabályokat és előírásokat, például a fajlagos tilalmi időket, a méretkorlátozásokat, a mennyiségi korlátozásokat, mivel azok eltérőek lehetnek az országos horgászrendben foglaltaktól.

A pontos tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes áttanulmányozni a NÉBIH honlapján szereplő táblázatot. S ami még fontos: A tavalyi fogási naplók leadási határideje február 28.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.