- hirdetés -

Az idei évben, január elsejétől új szabályozás érvényes a kémények ellenőrzése tekintetében, magánszemélyek és a jogi személyek részére.

Bár sokszor és sok helyen olvashattunk erről a témáról az elmúlt év végén, még mindig sokak számára nem teljesen tiszta a kép. Hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba, a legilletékesebbet, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot hívtuk fel.

Mint megtudtuk, az új rend szerint a családi házban – egylakásos ingatlanban – élő magánszemélyek számára 2018. január elseje óta nem kötelező, de továbbra is fontos a tüzeléstechnikai eszközök, illetve azok kéményeinek rendszeres ellenőriztetése. A változás annyi, hogy ezentúl nem kapnak értesítőt a kéményellenőrzés időpontjáról, hanem a vizsgálatot a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeténél időpontfoglalással kell igényelni, így a szakemberek mindkét fél számára megfelelő, közösen egyeztetett időpontban végezik el a tevékenységet. A kémények ellenőrzéséért és tisztításáért a magánszemélyeknek továbbra sem kell fizetni. A társasházak, lakásszövetkezeti lakóépületek tekintetében nincs változás, a rendszeres ellenőrzés kötelező maradt, továbbra is automatikusan érkeznek a kéményseprők és a tevékenység az általuk megajánlott első két időpontban ingyenes. Az ellenőrzés során többféle mérésből álló meghatározott munkafolyamatot, az ún. sormunkát végzik el a szakemberek.

Egyeztetett időpontban érkezik a kéményseprő (Fotó: nagyrede.hu)

A cégek számára az égéstermék-elvezetők (kémények) rendszeres ellenőrzése ugyancsak kötelező. Az ellenőrzést az adott megyére kiterjedő működési jogosultsággal rendelkező piaci kéményseprőipari szolgáltatók végzik – térítés ellenében. Kivételes helyzetben vannak azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek társasházi lakóegységekben működnek: nekik nem kell külön megrendelniük az ellenőrzést, csupán a megajánlott időpontban biztosítaniuk kell a szakember bejutását az ingatlanba. Az elvégzett munkáért fizetni kell.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint, a kémények ellenőrzését a magánszemélyek az előhívó nélkül, ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon időpontfoglalással kezdeményezhetik. Ha kérdésük van, szintén itt tudakozódhatnak. A cégek a megyében hét különböző piaci szolgáltatótól rendelhetik meg égéstermék-elvezetőjük ellenőrzését: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft.; Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.; Kéményseprőipari Kft.; Magyar Kéményseprő Ipari Szolgáltató Kft.; Oros-Kémény Kéményseprőipari Szolgáltató Bt. Orosháza; Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft.; Szegedi Kéményseprőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Az árakról érdemes egyénileg tájékozódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.