- hirdetés -

Az Orosházi Kórházban 2017-ben több fejlesztés is sikeresen megvalósult. Dr. Duray Gergővel a kórház főigazgatójával beszélgettünk az elmúlt év eseményeiről, és az idei terveiről.

Az Orosházi Kórház meghatározó intézménye városunknak. Vezetője, Dr. Duray Gergő 2013 júniusa óta tölti be a főigazgatói tisztséget a kórházban, ahol 17 osztályon folyik ápolás, és három emeleten 62 szakrendelés, gondozó működik. Több cél megvalósult tavaly, és a fejlesztések idén sem állnak meg.

Idén is történtek lépések az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és a kórház stabil működéséért?

– Kimagasló eredménynek tudhatjuk, hogy tovább folytatódtak a béremelések, így 2017. november 1-től a szakorvosok és szakgyógyszerészek bruttó 100 ezer forintos alapbéremelésben részesültek. A szakdolgozók esetében a 2016-ban indult 4 lépcsős béremelés 2018. novemberre tervezett negyedik 8%-os béremelési szakaszát januárra előrehozták, ami örvendetes, hiszen ez javít a dolgozók helyzetén, illetve segítség abban, hogy az orvosok és szakdolgozók elvándorlása csökkenjen. Ezenkívül 2017 év végén az Orosházi Kórházat is ismét érintette az adósságkonszolidáció. A kórházak működőképességének biztosítása érdekében, a kórházak adósságállományuk rendezésére több mint 50 milliárd forintot biztosított az állam.

Jubileumot is ünnepelt a kórház, kerek évfordulót jelentett 2017.

-Az Orosházi Kórház áprilisban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból emléktáblát állítottunk a kórház aulájában, megemlékeztünk dr. László Elekről, aki Orosháza első tudós orvosa volt. Ekkor jelentettük be, hogy kórházunk a közeljövőben fel kívánja venni dr. László Elek nevét. A névváltozás a kórház alapító okiratának miniszteri elfogadása után fog hivatalosan hatályba lépni, akkor a név megjelenik a kórház arculatában is.

Az Orosházi Kórház Központi Technológiai Tömbje (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

 

Új korszak kezdődik a betegellátásban Orosházán – a központi technológiai tömb 2015-ös őszi átadásán így jellemezte a fejlesztés nagyságát. Hogyan értékeli az eltelt évek után?

-A több, mint két éve átadott új Technológiai Tömböt belaktuk, betegeink megszerették, hiszen modern, minden igényt kielégítő gépparkkal rendelkezik, a földszinti várótér tágas és világos. A Központi Műtőben acut és előre megtervezett műtéti programok zajlanak zökkenőmentesen, ami a szakágak szoros együttműködése révén tud megvalósulni. Elmondhatjuk, hogy az Orosházi Kórházban magas szintű szakmai munka folyik, mind az orvoslás, mind az ápolás területén. A Központi műtőblokkban megvalósult egy háromágyas ébredő, amely a műtét utáni szorosabb betegmegfigyelést szolgálja. A Sürgősségi Betegellátó osztály szoros szakmai kapcsolatot ápol a városi ügyelettel, melynek együttműködése következtében már több mint egy éve plusz egy ügyeletes orvos az SBO munkájába is besegít.
Az elmúlt évben nagy előrelépést jelentett az Intenzív osztály életében a művesekezelések beindulása, mára ez már a mindennapi betegellátás részévé vált, egy év alatt csaknem 30 beteget dializáltunk.

2017-ben fontos, és régóta tervezett fejlesztések is megvalósultak, melyek voltak ezek?

-Csaknem 1 éve működik a 4. emeleten a nappali kórház 13 ággyal, amely elsősorban mozgásszervi betegek ellátását végzi. Erre az ellátási formára nagy igény mutatkozik, hiszen egyre több a mozgásszervi betegségben szenvedő beteg.
A szakrendelői oldalt tekintve tavaly kezdtük el proktológiai (végbéltájéki problémákkal foglalkozó szakma), aneszteziológiai szakrendelésünket, illetve a meglévő mellett még egy érsebészeti szakrendelés is indult. Nagy az érdeklődés a fájdalomambulancia iránt is valamint új laparoszkópiás technikákat is bevezettek a kollégák. 2017-ben egy új liftet is beüzemeltünk, mellyel a betegek és hozzátartozók liftkezelő segítsége nélkül közlekedhetnek a főépületben. Megújult a nővérszálló épülete, illetve beköltöztek a gyermekorvosok az SZTK földszintjére, átköltözött a terhesgondozó is, változott a parkolási rend, megújult a hátsó bejáró, illetve új pihenőhelyeket alakítottunk ki az aneszteziológus asszisztenseknek és a műtősöknek.

Az Orosházi Kórházat beválasztották az ország tíz legjobban kommunikáló kórháza közé (Fotó Kecskeméti Krisztina)

Látható, hogy az elmúlt időben egyre több információ jelenik meg a közösségi médiában a kórház életéről. Tudatosan nyitnak az emberek felé?

-Az elmúlt hónapokban elkezdtük a kórház kommunikációját magasabb szintre emelni. Lépésről lépésre haladunk. Az Orosházi Kórház hivatalos Facebook oldala már több mint 2500 követővel rendelkezik és számuk hétről hétre növekszik. A következő lépés a kórház hivatalos weboldalának megújítása lesz, ezáltal egy modern, megjelenésében és tartalmában is 21. századi információs tér jön létre. Célunk, hogy kollégáink, betegeink, a hozzátartozók irányába naprakész információkat szolgáltassunk közérthető módon, emellett bemutassuk mindennapjainkat. Az elmúlt napokban volt egy államtitkári értekezlet ahol megtudtuk, hogy az Orosházi Kórházat beválasztották az ország tíz legjobban kommunikáló kórháza közé, ami nagy elismerés számunkra.

Adományokkal is támogatható a kórház. Milyen jellegű felajánlásokkal tudunk segíteni?

-Egyre bővül azon magánszemélyek és vállalkozások köre, akik kisebb nagyobb adományokkal, eszközökkel segítik a mindennapi működésünket. Ez lehet pénzadomány vagy tárgyi adomány, mi mindet szívesen vesszük, hiszen elkel a segítség.
2017-ben Kiss-Rigó László, a Szeged – Csanádi Egyházmegye püspöke támogatott bennünket közel 4 millió forinttal eszközbeszerzésre. Ebből az összegből egy bipoláris szövetegyesítő rendszert és – kipótolva a tavalyi Kórházi bál bevételének jelentős részével – egy Innomed kombinált betegmonitor és bifázisos defibrillátort vásároltunk. Az eszközök ünnepélyes, interaktív bemutatóval egybekötött átadása január 29-én a kórház Technológiai Tömbjében volt. A Kórházi Bál célkitűzése évről évre az, hogy bevételeiből támogatni tudjuk dolgozóink továbbképzését és a hiányzó eszközöket meg tudjuk vásárolni, illetve fejleszteni tudjunk ott, ahol szükséges. Idén is szeretettel várunk mindenkit a február 10-ei bálunkra.
Természetesen, ha sürget az idő és feltétlenül szükség van arra, hogy pótoljunk vagy megvásároljunk egy eszközt, akkor a fenntartóhoz is lehet fordulni.

A tavalyi vihar jó példa arra, mennyi segítő szándékú ember van Orosházán. Magánszemélyek, cégek és dolgozók is segítséget nyújtottak a több héten át tartó helyreállítási munkálatokban. Azonban mi is szerettünk volna valamit adni a támogatásokért cserébe. Erre szolgál a néhány hónapja elindított kórházi képújság szolgáltatásunk, ahol a minket támogató és segítő cégek az adományért cserébe megjelenhetnek hirdetéseikkel.

Az eddig elért eredmények, és a távlati tervek azonban a fenntartó , az önkormányzat és Simonka György országgyűlési képviselő támogatása nélkül nem valósulhattak volna meg, amit ezúton is köszönünk nekik. Az országgyűlési képviselő támogatásának is köszönhető, hogy az Orosházi Kórház jelenlegi struktúrájában tud működni.

Az egyik nagy kedvenc volt a kórház családi napján az arcfestés Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az Orosházi Kórházban dolgozóknak és családtagjaiknak is igyekeznek lehetőséget biztosítani a kikapcsolódásra. milyen programokat szerveznek?

-Büszkeség számunkra, hogy ismét családbarát lett az Orosházi Kórház, immár harmadjára. Hiszen 2015 és 2016 után 2017-ben is elnyerte intézményünk a Családbarát munkahely címet. A dicsőség mellett idén 2 millió forintot is nyertünk, amiből többek között hamarosan gyermekmegőrző sarkot is szeretnénk kialakítani, hogy amíg valaki vizsgálatra, kezelésre érkezik hozzánk, biztonságban tudhassa gyermekét, illetve dolgozóinknak is segítenénk a gyermekeik felügyeletében, amíg hivatalos ügyeiket intézik. Már Hagyománnyá nőtte ki magát a minden évben megrendezett családi nap, mikor az itt dolgozók gyermekeinek kedveskedünk gyermek programokkal. Ezenkívül idén is megszerveztük a kórházi dolgozók gyermekeinek nyári felügyeletét három szakember segítségével, amire tavaly nyáron is nagy igény mutatkozott.
Az itt dolgozók számára Munkahelyi Wellness program keretében rendszeresek a túrák, kirándulások, kulturális programok, ami kollégáink és családtagjaik körében egyre népszerűbb. Ezekről az eseményekről is rendszeresen beszámolunk fotókkal és videókkal a kórház Facebook oldalán.

Milyen előnyökkel bír az, hogy oktatás is folyik az Orosházi Kórházban?

-A kórház akkreditált gyakorlóhelyként működik, folyamatosan fogadjuk a tanulókat különböző képzésekről osztályainkra. A kórházban jelenleg négy gyakorló ápoló és ápoló osztály képzése is zajlik a Gyulai Szakképzési Centrummal való együttműködés kapcsán. Kórházunk dolgozói tartják az elméleti órákat és segítik a tanulók felkészülését. Ennek hozadéka igen pozitív. A szakdolgozói hiányt a végzős tanulókkal tudjuk pótolni. A nyáron végzett ápolócsoport 90%-a már a kórházunkban dolgozik, a képzések hatására jelentősen javult a szakképzettségi arány.

 jelentősen javult a szakképzettségi arány (Fotó: Rajki Judit)

Mi várható 2018-ban?

-A kórház 4. emeletének déli szárnya építészetileg elkészült, reményeink szerint hamarosan megnyílhat az egynapos sebészeti részlegünk is. Várhatóan 1-2 hónapon belül elindul a Békés Megyei Központi Kórház által koordinált központi mosoda is, mely várakozásaink szerint egy jobban működő rendszert fog képezni.
Tavalyi évben több uniós pályázatot is benyújtottunk, melynek egy része még elbírálás alatt van. Pályáztunk többek között Egészségfejlesztési Iroda létrehozására, járóbeteg ellátás modernizációjára, és műszerpark bővítésére is.
A betegbiztonság fokozására, betegazonosító rendszer létrehozására beadott pályázatunk nyert, így közel 200 millió Ft értékben ehhez kapcsolódó eszközök beszerzése indulhat el. A Kórház napelem parkja is 130 millió Ft értékben fog bővülni.
A napokban kaptuk a hírt, hogy egy humánerőforrás fejlesztésre beadott pályázatunk is nyert. Ennek keretében több szakorvos, gyakorlatvezető, gyászterapeuta és pszichológus felvételére nyílik lehetőségünk, illetve több mobil team létrehozását tervezzük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.