- hirdetés -

Dr. Bozsár Stefánia belgyógyász szakorvos kisebb megszakításokkal 2008 óta tevékenykedik az Orosházi Kórházban. Elmondása szerint sosem vágyott más útra, már negyedik osztályos kisdiákként tudta, ez a hivatás az álma. Számára a legfontosabb a család és a munka, megtalálta a kettő közötti arany középutat. Már egyetemistaként a gyakorlatait is az Orosházi Kórházban végezte. Szereti a kórházat, és nem vágyik máshová.Az Orosházi Kórház második emeletén, a belgyógyászaton tevékenykedik Dr. Bozsár Stefánia. Mikor beléptünk az osztályra épp egy idős úrral beszélgetett, nevettek.
Mosolyogva üdvözölt és invitált irodájába. Beszélgetésünk elején elmondta, A belgyógyászaton dolgozik, néha a sürgősségin ügyel. Korábban a városi ügyeletben is részt vett, ami kicsit másabb helyzeteket ad, hiszen ott házhoz megy ki az orvos. Számára Jó ismeret, és tapasztalat szerzés volt.
– Érdekel az endokrinológia, és a diabetológia is, hiszen ez mindig érdekes lehet egy családanya számára – tette hozzá nevetve.

Dr. Bozsár Stefánia szereti a kórházat, nem vágyik máshová (Fotó: Rajki Judit)

Már kisiskolás korában tudatosan építette az életét, már gimnáziumban is biológiai szakra ment Békéscsabára, majd onnan egyenesen az Orvosi Egyetemre. Sosem érdekelték a kisebb területek a gyógyításban már az egyetemen sem. Szereti, ha összetetten kell gondolkodni.
– Szerintem az orvosi egyetemen azt zárja ki az ember először, ami nem szeretne lenni és csak később érik meg az, hogy melyik szakágra való – kezdi dr. Bozsár Stefánia.
Elmondása szerint, a belgyógyászat nagyon széleskörű, sok betegséget ölel fel, komplexen kell gondolkodni ezért szereti.
– Lehet, hogy egy bőrtünetet látunk, de kiderül, hogy egy belszervi probléma van mögötte, ezért kell mindent részletesen kivizsgálni – mondta a doktornő.

Dr. Bozsár Stefánia tősgyökeres orosházi, itt született és az iskolai gyakorlatait is az Orosházi Kórházban végezte.
– Ahogy elvégeztem az egyetemet tanulmányi szerződést kötöttem a kórházzal, hogy egyből ide tudjak jönni dolgozni. Adott volt, mert itt él a családom is, nem terveztem, hogy máshova menjek el praktizálni – emelte ki a beszélgetés során.
Kis kitérőt tett, két évre elment Szentesre, de vissza vágyott. Alapvetően jónak tartja az Orosházi Kórház minden feltételét.
– Nem mindegy, hogy milyen légkörben dolgozik az ember. Az eszköz háttérrel is, és a kollektívával is meg vagyok elégedve – mondta a szakorvos.

Számára jó érzés volt megtapasztalni, hogy hagyják kibontakozni a fiatalokat (Fotó: Rajki Judit)

Tapasztalatai szerint, itt segítik a fiatalokat, ám ha kell, hagyják, hogy önállóan szerezzenek ismereteket.
– Lemehetnek ügyelni a sürgősségire a fiatalok, ami másabb, mint egy osztályos munka. Más dolgokkal találkoznak, és ezen a területen is gyakorlatot tudnak szerezni a fiatal orvosok – tért ki rá dr. Bozsár Stefánia.
Elmondta, szabadkezet adnak nekik, képezhetik magukat, tanulhatnak, ami sokat jelent. Számára jó érzés volt megtapasztalni, hogy hagyják kibontakozni a fiatalokat.

Kihívásokkal találkozik az ember egy kórházban nap, mint nap, ezzel is jár az orvosi hivatás. Ám egy fiatal, kezdő orvosnak talán még több kihívással kell szembenéznie. Megkérdeztük mi az, ami kihívást jelenthet egy fiatalnak.
– Az egyik kihívás talán az, hogy a nővéri gárdában az idősebbek felé egy fiatal orvosnak ki kell vívnia a tiszteletet, ez nagyon fontos dolog – véleményezte a doktornő.
Folytatja, kihívásnak tekinti azt is, hogy a mindennapi feladatok mellett, az ügyeletben is helyt kell állnia az orvosoknak. Ügyeleti időben egyedül vannak, talán még nagyobb a felelősség.
– Fontos megtalálni az egészséges arany középutat, hogy a családi életnek ne menjen rovására a munka, mert az ember könnyen belefeledkezik a hivatásába. A család szentségét mindenképpen meg kell őrizni, de az is lényeges, hogy emellett az orvos ki tudjon teljesedni a szakmájában – hangsúlyozta Dr. Bozsár Stefánia.

A kommunikáció az egyik legfontosabb dolog azzal lehet igazán egy beteg bizalmát elnyerni (Fotó Rajki Judit)

A doktornő elmondta, érezhető, hogy előfordul, hogy van egy kezdetei bizonytalanság az emberek felől a fiatal orvosok irányába, mondván, még nincs akkora szakmai tapasztalata, mint egy idősebb orvosnak.
Ám hozzátette, a betegek gyógyulása erőt ad az orvosnak, az új kihívások pedig fenntartják a szakmai érdeklődését.

– Egy fiatal orvos mindent megvizsgál, minden lehetőséget körüljár, és nem sablonszerűen gyógyít. Ha ezt érzi egy beteg, akkor az orvos megnyerheti a bizalmát – mondta meggyőződve dr. Bozsár Stefánia.
A kommunikáció az egyik legfontosabb dolog azzal lehet igazán egy beteg bizalmát elnyerni.

Mikor megkértük, mondja el mi kell ahhoz, hogy valaki jó orvos legyen, mosolyogva válaszolt.
– Úgy vélem, ez két dologból tevődik össze. Az orvos emberi és szakmai oldalából. Lényeges, hogy mindenkihez ugyan úgy viszonyuljon mindegy, hogy a páciens idős vagy fiatal. Emellett elengedhetetlennek tartom a szakmaiságot is, kell, hogy szakmailag aktuális tudással rendelkező szakember legyen.

Mint mondja, az empátia nagyon fontos és az, hogy meghallgassa, érzelmileg támogassa a betegeket. Mindig elérhető legyen az orvos a beteg számára, akár csak öt percre is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.