- hirdetés -

Bár az elmúlt időszakban az ingatlanszakmában emelkedtek a leginkább a fizetések, mégis a pénzügyi és biztosítási területeken dolgozóké a legmagasabb.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos emelkedése, valamint a költségvetési szférát és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keretrendezések voltak a leginkább hatással.

Tavaly novemberben a legalább öt főt alkalmazó vállalkozásoknál a keresetek 11,2 százalékkal, a prémiumok, jutalmak és más egyszeri kifizetések nélkül számított rendszeres bérek pedig 12,1 százalékkal nőttek. Az éves összevetésű emelkedés pedig 13,5 százalékos volt a költségvetési szektorban. A teljes munkaidejű alkalmazottak átlagos bruttó keresete 323 ezer, nettójuk pedig 214-215 ezer forintnak számított a családi kedvezmények nélkül.

Az iparban 10,6-os, az építőiparban pedig 15,4 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál. De a kereskedelem és gépjárműjavítás, valamint az idegenforgalom és vendéglátás területén is nőttek a bruttó keresetek.

A fizetések leginkább az ingatlanszakmában nőttek 24,5 százalékkal 310 ezer forintra, mégis a pénzügyi vagy biztosítási üzletágban dolgozók vihetik haza a legtöbbet. Foglalkoztatottjaik bruttó keresete ugyanis tavaly novemberben átlagosan 550 ezer forint volt, annak ellenére, hogy a bérezés ebben az esetben egy év alatt kevesebbet, 2,5 százalékot nőtt a többi ágazathoz képest.

A KSH adataiból kiderül még, hogy a közfoglalkoztatottak száma jelentősen csökkent egy év alatt, a vállalkozásoknál dolgozók száma viszont emelkedett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.