- hirdetés -

Törvény írja elő a chip elhelyezését a kutyákba, de vajon kinek a dolga ezeket a rizsszem nagyságú kapszulákat regisztrálni?

Dr. Sin Zoltánt, orosházi állatorvost kérdeztük a kutyachipekkel kapcsolatban.
– A chip beültetése kötelező, nemcsak a kertben szaladgáló, hanem a lakásban élő négylábúaknak is, hiszen törvény kötelezi a gazdákat – fogalmaz.

A kapszula beadásának határideje az állat négyhónapos kora, és a veszettség elleni védőoltás beadásakor már rendelkeznie kell a kutyának microchippel.
– Chip hiányában nem azonosítható az állat, és így nem tudja ellátni az orvos sem, ha valamilyen problémája van. A regisztrálást minden esetben az állatorvos végzi el – emeli ki dr. Sin Zoltán, majd hozzátette, hogy a behelyezést követően az orvosnak nyolc napja van arra, hogy a gazda adatait rögzítse az interneten keresztül elérhető országos adatbázisban, melynek neve PetVetData.

Fontos, hogy azonosítható legyen kedvencünk (Fotó: Rosta Tibor)

Az utcákon sokszor találkozhatunk kóbor ebekkel, ám szilveszter után megnövekszik a csellengő kutyák száma. Az állatorvos az OrosCafénak elmondta, ha kóborló négylábúval találkozunk mindenképpen állatorvoshoz vagy olyan helyre kell elvinni, ahol van leolvasó például a menhelyekre. Ezeken a helyeken élő kutyákban van chip és kötelező a veszettség elleni védőoltás, hiszen folyamatos ellenőrzés alatt állnak.
– Az új otthonra találó házikedvenc chipjén az adatokat az állatorvos változtathatja meg. Ezt kérvényezheti a régi és az új tulajdonos is. Ám, amennyiben az új gazda kéri a változtatást, azt csak adásvételi szerződés birtokában teheti meg – hangsúlyozza az állatorvos.

Az orvosok ezeket a microchipeket rendszeresen ellenőrzik, az egészségügyi vizsgálatok során. Sin Zoltán zárásként elmondta, hasznos és egyre jobban működő rendszer.

Orosházán január 31-e a határideje az ebösszeíró adatlapok leadásának. 2017. december elseje és 2018 január tizedike között eddig 182 kutya adatát jelentették be a gazdák tuduk meg Széplaki Dóra, környezetvédelmi ügyintézőtől. Aki még nem jelentette be négylábúját a hónap végéig megteheti. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.