- hirdetés -

Míg Észak-Amerikában kegyetlen tél tombol, addig Közép-Európában beköszöntött a tavasz. Országszerte több helyen is rekord hőmérsékletet mértek  január 6-án, szombaton. Igazán kellemes, sétára hívogató az idő, de vajon jó ez így?

Közel fél évszázados melegrekord dőlt meg a mai napon. A somogy megyei Babócsán közel 20°C-ot, egészen pontosan 17,4°C-ot mértek, tudta meg az MTI. Ezalatt, a világ másik felén, az Egyesült Államokbeli Bostonban pedig hatalmas hó és hideg tombol. Annak az esélye, hogy bármelyik közép-európai ember helyet cserélne egy amerikaival, az ott kialakult ítéletidőben, igazán alacsony. Ennek megállapításához nem kell tudósnak vagy szakértőnek lenni, csak elég kinézni az ablakon. Csicseregnek a madarak, elég csak egy vékonyabb kabátot felkapni és abban kilépni a házból, a kesztyűt el lehet felejteni, nem csúszkál senki és még a közérzet is jobb. Egy darabig.

A tavasz hírnöke, a hóvirág is előbújt már (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Egyes allergizáló növények tovább virágoznak az enyhe idő miatt, ezáltal pedig hosszabb ideig szórják pollenjeiket. A szmog pedig tovább rontja a légúti allergiások állapotát – írja a hirado.hu. Nem jó hír az allergiában szenvedőknek, de az igazi, téli idő hiánya miatt nem fagynak el az ellenségnek számító növények, tehát januárban is lehet prüszkölni, valamint dörzsölgetni az irritált szemet, de nem csak az ember napjai keseredhetnek meg. A hideg hiánya miatt a bogarak és kártevők is könnyen átvészelnek, ezzel a mezőgazdasági munkálatok idejére csak több lesz belőlük, ez pedig nagy károkat okozhatnak a gazdák számára. A márciusi időjárás miatt a növények elkezdhetnek rügyezni, ami egy kiszámíthatatlanul jövő fagy esetében szintén megkárosíthatja a gazdákat. Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke elmondta, még nehéz megjósolni mit is hoz az enyhe időjárás.

-A csapadék mennyisége még mindig elenyésző, erre nagy szükség lenne most. Egy hótakaró sem lenne ártalmas, hiszen az megakadályozná, hogy a kártevők, a különféle rovarok és gombafélék, könnyedén áttelelnek most. Öröm az ürömben, hogy az állattartók energiafelhasználásának szempontjából jó az enyhe időjárás, mert nem kell a jószágok istállójában annyira fűteni. Jelenleg még a növényzetet ért vagy érő károkról nem lehet beszámolni, de bizonyos, hogy ez az időjárás sok szempontból nem ideális a gazdálkodók számára – mondta Horváth József.

A Dávid-naptár szerint az év első hónapja enyhe és kellemes lesz, viszont februárban visszatér az igazi tél. A nyíregyházi mérnök által megalkotott meteorológiai naptár szerint a következő hónapban nem lesz ritka a -10°C sem. A növényzet terén pedig ez okozhatja a legnagyobb károkat, hiszen a fákon megjelent rügyek elfagynak, így kevesebb termés várható, ezzel együtt pedig áremelkedéssel is számolni kell.

Az, hogy mi lesz a vége ennek a téli tavasznak az még rejtély, de bízva a természet csodás erejében, nem éri kár a termelőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.