- hirdetés -

A naptár a 2018-as évre fordult és bár az időjárás nem ezt mutatja – tél van. A horgászok többsége ilyenkor pihenteti a felszerelést, az edzettebbek, a mindenre elszántak, a szenvedélyesebbek azonban ilyenkor is űzik a halat.

A szokatlanul enyhe idő (hét végére az előrejelzések szerint 10 fok fölé is emelkedhet a csúcshőmérséklet) sok horgászt csábít a vizek partjára. Akár az aktívak akár a passzívak közé tartozik a horgász, ilyen idő tájt jó ha néhány dolgot nem felejt el.

Területi engedély

A 2017 évre kiadott területi engedélyek január 31-ig érvényesek, azok birtokában még e hónapban nyugodtan horgászhatunk. Jó hír a területi jegyekkel kapcsolatban, hogy talán néhány csatorna-jegy kivételével az idei évre változatlan árakon juthatunk majd hozzá. A 2018-ra szóló engedélyek az év első hetében minden horgászboltba megérkeznek, lehet váltani. Ezzel kapcsolatos, hogy a tavalyi fogási naplót ne feledjük leadni. Ennek határideje február huszonnyolcadika. Célszerű a naplókat a kiváltás helyén leadni. Ha a következő évre nem ott szándékozunk engedélyt váltani, akkor mindenképp kérjük el és őrizzük meg a leadásról szóló igazoló lapot.

Az igazi szezon még messze van, de horgászni mindig jó (Fotó: Takács Csaba)

Tilalmak

Bár az országos horgászrendben rögzített fajlagos fogási tilalmi idők környékünkön most egy halfajt sem érintenek, tartsuk észben, hogy a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) horgászrendjének rendelkezése szerint a harcsa kifogása február 28-ig minden vízen tilos! A csuka tilalmi ideje február elsejétől kezdődik.

Az év hala

A Magyar Haltani Társaság honlapján minden évben megkérdezik a horgászokat, melyik legyen az év hala? A közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet. A verseny győztese a három jelöltre beérkezett ötezer-hétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33%) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29%).

Az év hala 2018-ban a balin

Akár békés, akár ragadozó halra horgászva keressük fel a vízpartot, tartsuk szem előtt, hogy ez a téli jó idő eléggé csalóka. Öltözzünk rétegesen és melegen. Sokkal egyszerűbb és jobb mindenki számára, mint megkérdezni kezelő orvosát, gyógyszerészét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.