- hirdetés -

Új évvel új változások jönnek. Január elsején válik kötelezővé a Cégkapu, mely sok gazdálkodó szervezet munkáját könnyíti majd meg. Cikkünkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól 2015. évi CCXXII. törvényben bekövetkező változás jelentős kötelezettség teljesítését írja elő valamennyi gazdálkodó szervezetre, 2018. január 1-jétől. A Cégkapu megkönnyíti a szervezetek és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kapcsolatfelvételt, hiszen minden kézbesítésre szánt küldemény a gazdálkodó szervezet által igényelt, biztonságos, hiteles tárhelyre érkezik.

Az egyéni vállalkozókra nem vonatkozik a cégkapu használata (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tóth Zsolttól, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárától kapott tájékoztatás szerint, a vállalkozásoknak e-közigazgatási Cégkapu létesítésével kell felkészülniük a közigazgatási ügyintézésükre, ezen belül a közigazgatási küldemények joghatályos átvételére.

– A Cégkapu lehetővé teszi, hogy a szervezet minden érdekeltje egy helyen férjen hozzá a szervezet hivatalos levelezéséhez. Ezen belül azonban a szervezetnek lehetősége van, hogy a postaládába érkező küldeményeket jogosultsághoz kösse. Az adott küldemény kizárólag a megfelelő jogosultsággal rendelkező munkatársak számára válik elérhetővé – tájékoztatott Tóth Zsolt.

A cégeknek az alábbi oldalon van lehetőségük a Cégkapu-szolgáltatás használatához szükséges regisztráció elvégzésére, illetve kezdeményezésére. Az összes cégnyilvántartásban szereplő cégnek és egyéb gazdálkodó szervezetnek minősülő szervezeteknek (pl.: civil szervezetek) is regisztrálnia kell a Cégkapura. Az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra, ebből adódóan a regisztrációs kötelezettség ezt a kört nem érinti.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) Cégkapu szolgáltatása már 2017. december 1-jétől aktívvá válik. Kicsit több, mint egy hónap áll az érintett szervek részére, hogy elvégezzék a kötelező regisztrációt, hiszen 2018. január 1-jén már kötelező a Cégkapu használata.

További információkat a Cégkapú súgójában, az alábbi linkre kattintva érhet el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.