- hirdetés -

Az ünnepek és a szilveszter közeledtével a nagy hidegben jólesik pár pohár ital. Az majd felmelegít – vallják sokan. Dr. Seres Zsuzsanna orosházi belgyógyász, nephrológus főorvos e téveszme veszélyeire hívta fel a figyelmet.

– Az alkohol hatására a hőérzékelés romlik. A szervezet nem érzi a hideget, a testünkben működő védekező mechanizmusok – például a didergés vagy a fázás miatti felébredés – ilyenkor kikapcsolnak. Szervezetünk a hidegben védekezés képtelenné válik – figyelmeztetett dr. Seres Zsuzsanna.

Fontos azonban tudni, hogy nem csak azok vannak veszélyben, akik alkoholt fogyasztottak.  Az idősek vagy a legyengült immunrendszerű emberek is hamar kihűlnek.
–Hipotermiáról abban az esetben beszélhetünk, ha a szervezet – szájüregben vagy végbélben mért – maghőmérséklete, ami megfelelő állapotban 37 Celsius fok, 33 fok alá süllyed. Ez már életveszélyes lehet. Tünetei a zavartságtól a kómás állapotig terjedhetnek – hangsúlyozta.

Soha ne hagyjuk magukra a társainkat, mert életveszélyes lehet (Fotó: Rajki Judit)

A kihűlés és a fagyás között különbséget kell tenni. Kihűlés esetén az egész szervezet lehűl. Fagyásnál pedig leginkább a végtagok vannak veszélyben, ami akár végtagvesztéssel is járhat.  A kihűlésnek a rossz anyagi körülmények között élők is ki vannak téve, akik nem tudnak fűteni. A lakásban hiába nem fagypont alatti a hőmérséklet, mert már 15 fokos hidegben is kihűlhet a szervezet. Védekezni ellene vastag ruházattal és meleg teafogyasztással lehet – emlékeztetett rá dr. Seres Zsuzsanna

Ha hideg időben valaki a természetbe vágyik vagy sportolni akar, lehetőleg ne fogyasszon alkoholt. A síelések, vadászatok alkalmával kerüljük a szeszes italokat, főleg nagy mennyiségben. Különösen annak veszélyes, aki egyébként nem szokott alkoholt inni.

A főorvos szerint ünnepek közeledtével az egyik legfontosabb, felhívni a fiatalok figyelmét a féktelen szórakozás veszélyeire. Soha ne hagyják magukra a társaikat, mert életveszélyes lehet, ha a kontrollvesztett ember a hidegben egyedül marad. Társasággal járjanak szórakozni, és figyeljenek egymásra.

Dr. Seres Zsuzsanna végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy árokparton fekvőkhöz mindig hívjanak mentőt, főleg télen. Ne hagyják magára még az ittas embert se, mert életveszélyben lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.