- hirdetés -

Szerdán összeült Békés Megye Védelmi Bizottsága. Az értekezleten a bevont szervezetek a télre való felkészülésről egyeztettek.

A téli rendkívüli időjárásra való felkészülés érdekében Békéscsabán a kormányhivatalban egyeztetett többek között a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, az energiaszolgáltatók, a tömegközlekedési cégek, a közútkezelő képviselői. 
– A katasztrófavédelmi törvény értelmében a katasztrófák esetén a Megyei Védelmi Bizottság kötelessége a lakosság védelme, melynek feladatait a bevont szervezetekkel látja el – mondta Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az egyeztetésen a résztvevő szervezetek képviselői tájékoztatást adtak a felkészültségi állapotukról, a rendelkezésre álló eszközökről és humánerőforrásokról.

Az igazgató hozzátette: 2013 óta látják el ezt a fajta feladatot, ami eredményesnek tűnik. Eddig szerencsére nem történtek jelentősebb katasztrófák, de a tél hordozhat magában olyan kockázatokat, amelyek a Katasztrófavédelem bevonását igényelhetik.

Elemezték a lehetséges vészhelyzeteket

Tóth Zoltánné, a Békés Megyei Vöröskereszt megyei igazgatója kifejtette, hogy katasztrófa esetén első lépésként az önkéntesek létszámának felmérését végzik és tájékoztatják a lakosságot, majd gépkocsijukkal a rászorulók részére tartós élelmiszert, takarókat és pszichoszociális segítséget biztosítanak.

A tanácskozáson dr. Hajdú Gábor megyei védelmi bizottság titkára egy prezentációban vázolta fel a feltételezhető vészhelyzeteket: az erős hófúvások által hótorlaszok keletkezhetnek, amelyek a közlekedési akadályokat jelenthetnek. Ilyen esetben a közutakon és a vasúti síneken nem csak a személyszállítás, de az élelmiszer utánpótlás is akadozhat. Az energiaellátás (gáz, elektromos áram) esetleges leállása szintén veszélyes következményeket vonhat magával. Az alezredes felhívta továbbá a figyelmet a kihűlés kockázatára, különös tekintettel a hajléktalanokra és idősekre.

Valamennyi katasztrófahelyzet kezelésére megvannak a szervezetek. A Védelmi Bizottság kiemelt szerepe az irányítás , az egységek munkájának koordinációja. Ha szükséges, akkor humánerőforrást és technikai utánpótlást tudnak nyújtani az érdekelteknek.

Kiss András tü. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatójában elmondta, hogy a megyében a hivatásos tűzoltók mellett bevethetők az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók, valamint a mentőcsoportok is. Virág Mihály a megyei közútkezelő igazgatója hozzátette, hogy a megye minden mérnökségén megtartották a gépszemléket, gépeikkel felkészültek a télre.

Ha Ön veszélyben van, akkor a 112-es hívószámon tud segítséget kérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.