- hirdetés -

A Táncsics gimnáziumban tartott előadást Kovács Gábor november 16-án. Az orosházi születésű bankárt a világban zajló trendekről, pályafutásáról és Dél-Békés helyzetéről kérdeztük.

Mit takar a „Merre tart a világ?” című előadás?

–A mai napon arra szeretném felhívni a hallgatóság figyelmét, hogy korábban soha nem látott mértékben változik a világ, amivel egy korszakváltáshoz érkeztünk. Az elmúlt 60-70 évben az Egyesült Államok dominanciájával kiépült egy új világrend, amikor a nyugati demokrácia virágkorát élte. A 2008-as világválság nagyon sok mindent megváltoztatott, aminek most látjuk a következményeit: a nyugati társadalmak állampolgárai nem élnek jobban, ami elégedetlenséghez vezetett. Mindez teret adott egy nagyon erős nacionalizmusnak, ami a nyugat-európai választások eredményeiben is megjelentek. A gazdasági súlypont a digitalizáció térnyerésével Kínába, Délkelet-Ázsiába és az Egyesült Államokba helyezkedett át, ami változásokat hozott a világban. Az elmúlt 500 évben két forradalom rendezte át a társadalmakat; az agrárforradalom és az ipari forradalom. Most egy tudományos, technikai forradalom küszöbén állunk, ami jelenleg az imént felsorolt kontinenseknek kedvez. Kérdéses azonban, hogy ki kerül ki ebből nyertesként.

Kovács Gábor szerint korszakváltáshoz érkezett a világ (Fotó: Rosta Tibor)

Magyarország milyen szereplője tud lenni ennek a forradalomnak?

–Ezt még nagyon nehéz megmondani. Nyilvánvalóan az fogja eldönteni, hogy egyes országok mekkora értéket tudnak ezekhez a folyamatokhoz hozzátenni. Jelen pillanatban Magyarország nem áll nyerőre, de nehezen tudom elképzelni, hogy a tudományos forradalom kapujában a tudásnak nincs felértékelődő szerepe.

Hogyan jutott el Orosházáról a londoni székhelyű Citibank alelnöki posztjára?

–Én úgy gondolom, hogy minden embernek van egy sorsa. Az én sorsom úgy alakult, hogy mindig újabb kihívásokat kaptam. Ebben Keller Józsefnek, a Táncsics gimnázium korábbi igazgatójának elévülhetetlen érdemei vannak, hiszen a kezembe nyújtott egy tájékoztató füzetet a külföldi ösztöndíjas lehetőségekről. Legnagyobb meglepetésre felvettek a moszkvai egyetemre és a Magyar Nemzeti Bank engem választott ösztöndíjasnak. Mindig vitt a lendület, mindig kerestem a kihívásokat; kihívás volt a Táncsics, a moszkvai egyetem, a Magyar Nemzeti Bank, a Citibank, London és a hazajövetel is.

Az üzletember előadásán megtelt a gimnázium aulája (Fotó: Rosta Tibor)

Jelenleg Orosházán él?

–Telki és Kakasszék között ingázom most. Én Kakasszékinek tartom magam.

Hogy látja Dél-Békés térségének fejlődését?

–Relatíve sok európai uniós forrás érkezik a térségbe, ezt nagyon hatékonyan és ésszerűen kell felhasználni. Hihetetlenül oktatáspárti vagyok, ezért nem gondolom, hogy a 21. században érdemi tudás nélkül boldogulni lehetne.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.