- hirdetés -

Felakasztott madár látványa hozza a frászt az orosháziakra az utóbbi napokban. A ruhagyár tetején lógó varjúra többen is felhívták szerkesztőségünk figyelmét, ezért utánajártunk az esetnek.

„Szívmelengető” képeket készítettem minap Orosházán. Szeretném megosztani önökkel! Valamit ki kellene találni madárriasztásra, de olyat ami nem az embert riasztja – írta egyik olvasónk Facebook-oldalunkon.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg az Unicon Ruházati és Szolgáltató Zrt. orosházi üzemét. Hatos István, projektmenedzserétől megtudtuk, hogy galambok riasztására szolgáló mű varjú lóg az épület tetejéről.
– Mivel a galambokat nem gyéríthetjük, de az épületben jelentős kárt okoznak – kikezdték a széldeszkákat és az ereszcsatornát is eldugítják – emellett sok panasz érkezik hozzánk a galambürülék miatt. Így próbálunk meg védekezni a kéretlen vendégek ellen, kevés sikerrel – kezdte a projektmenedzser.

A vihar áldozata lett a művarjú (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hatos István elmondta, valószínűleg az egyik vihar miatt csavarodott meg a damil a riasztó madár körül. Amint lehetőségük lesz rá megigazítják, addig is az orosháziak megértését kérik.
– A magasság miatt nem egyszerű elérni, hiszen fel kell állványozni és területfoglalási engedélyt is kérni kell –tette hozzá. 

Nem egyszerű a védekezés

A belvárosban több helyen okoznak problémát a galambok főleg a téli időszakban. A kéretlen vendégek padlásokra költöznek, erkélyeken fészkelnek. Benkő Ferenctől az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy több szakemberrel egyeztettek már az ügyben. Tavaly is több, mint ezer galambot befogtak csapdák segítségével. A hozzáértők elmondták, nincs értelme az állatok befogásának, hiszen a téli időszakban újra visszatérnek a városba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.