- hirdetés -

Évtizedek óta várt fejlesztések valósulnak meg a városvezetés és Simonka György országgyűlési képviselő hatékony lobbitevékenységének köszönhetően Orosházán. Megújulnak óvodák, iskolák, szociális, egészségügyi intézmények, felépül a régió legkomolyabb rendezvénytere, fejlődik a közlekedés, szintén több százmillióból bővül a kerékpárút-hálózat, és újítják fel, aszfaltozzák le Orosháza utcáit. Több százmilliós programot dolgoztak ki zöld város kialakítására és végre a legmodernebb moziba járhatnak az orosháziak.

Dávid Zoltán polgármester szerint hosszú ideig volt mellőzött szerepben városunk, de mióta képviselő úr vezetésével az egész körzet összefogva, határozottan áll ki érdekeinkért, azóta az elnyert több milliárd forint értékű forrásoknak köszönhetően stabil jövőképe van Orosházának. Simonka György kiemeli, hogy a kiharcolt lehatárolt keretnek köszönhetően folytatódik az orosháziak érdekében végzett munka.

Újabb jó hír az orosháziaknak: a kiharcolt, lehatárolt keretnek köszönhetően számos városi pályázatot támogatott a Békés Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Bizottsága legutóbbi ülésén. Közlekedés és turizmus fejlesztése, energetikai korszerűsítés, óvodai pályázat, zöld város program folytatása, helyi gazdaságfejlesztés – Ezek azok a legfrissebb területek, amelyek tovább építik, szépítik városunkat.

– Nagyon sok munka van mögöttünk, de mára már egy fejlődő település képét mutatja Orosháza, fejlesztéseink biztonságot, kiszámíthatóságot nyújtanak. Sikerült kijárni a városunknak járó forrásokat, bebizonyítottuk, hogy összefogással sokkal többet elérhetünk, mint egyénileg – emeli ki Dávid Zoltán polgármester. Azt már Fejes Róbertné alpolgármester, az orosházi kistérség elnöke teszi hozzá, hogy a dél-békési összefogásban megalkotott projekttervek, és a részleteiben kimunkált lehatárolás után elnyert fejlesztések lehetnek a zálogai annak, hogy megállítsák a térségre és egyébként egész Békés megyére jellemző népességfogyást.

Az önkormányzat által saját forrásból megvalósított fejlesztések (út- és járdajavítások, szociális, egészségügyi és oktatási intézmények felújítása, új buszvárók stb.) mellett milliárdos beruházások indulnak rövidesen Orosházán az elnyert pályázati források segítségével.

A helyiek igényeire alapozták a fejlesztéseket

– Nagyon sok munkával, mindennapos támadások kereszttüzében, de sikerült kidolgoznunk azt a komplex térségfejlesztési koncepciót, a Calendula Tervet, mellyel legfőbb célunk, hogy fiataljainknak biztos jövőt, biztos megélhetést nyújtsunk, vállalkozásainknak a hozzáadott érték növeléssel magasabb bevételt, több lehetőséget, és minden generáció számára élhető, biztonságos várost biztosítsunk. Közös összefogásban elértük azt, ami korábban még senkinek nem sikerült: soha ennyi pénzt még (több tízmilliárd forint) Dél-Békés, és a körzet központja, Orosháza építésére, szépítésére nem tudtak kilobbizni – mondja Simonka György országgyűlési képviselő.

Összehangolt munkával

A térségi összefogás jelentőségét emeli ki Bojtor István alpolgármester is, aki úgy véli, a Calendula Szövetség által komolyabb és nagyobb igényeket fogalmazhattak meg, amelyek a szereplőknek kölcsönös előnyöket jelentenek.
– Élhetőbb városunk lesz, nő a lakosság komfortérzete, nem utolsó sorban esztétikailag is sokat jelent a városkép szempontjából a fejlesztések egésze.

A szociális intézmények is megújulnak a városban

Régi, jogos igényeket elégítenek ki a megkezdett és ezt követően induló fejlesztések Elekes Lajos alpolgármester szerint, aki hangsúlyozza, az országgyűlési képviselő által kiharcolt sok milliárdos lehatárolás nélkül Orosházának a térségbeli relatív fejlettsége miatt esélye sem lett volna ezen kohéziós pályázatokon eredményesen szerepelni.

Calendula Kártya kedvezményekkel

– Én mindenkit csak arra kérek, hogy emlékezzen vissza, 2010-ben milyen helyzetben volt az ország és milyen pályán volt Dél-Békés. Magyarország jó úton jár, ezt a piaci szereplők mellett már a hitelminősítők is megerősítik. A térséget pedig a szakadék széléről húztuk vissza. Mára viszont elmondhatjuk: elvégeztük azt a munkát, amit első körben kitűztünk magunk elé. Több milliárd forintból fejlesztettük az Orosházi Kórházat, a mentőállomást, megújultak iskolák, szociális intézmények, a Kodolányi főiskola a várost választotta székhelyéül, a 47-es főút fejlesztése a gazdasági versenyképesség javítását is szolgálja, és végre felépülhet a várva várt tanuszoda, sportaréna, mozi. Minden olyan tervet megvalósíthatunk, mely Orosházát a megye egyik legmodernebb és komoly jövőképpel rendelkező városává teszi – mondta Simonka György, hozzátéve, még négy év munka kell ahhoz, hogy megerősítsék az eddigi eredményeket.

A képviselő kiemeli, mostantól a városi fejlesztési terv következő ütemének kilobbizására helyezik a hangsúlyt.
– Bizton állítom, hogy minden feladatot és rám rótt munkát, mint ez idáig, teljesíteni fogok. Ahogy eddig is, ha kell, bulldogként megyek, amíg el nem érem a célt! Én ehhez értek!
Megtudtuk, készül a minden dél-békési számára ingyenes igényelhető Calendula Kártya, mellyel a dél-békésiek, így az orosháziak is olcsóbban vásárolhatnak a boltokban, kedvezményeket kaphatnak a szolgáltatóktól, valamint komoly előnyöket biztosítanak a kapcsolódó vállalkozások számára is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.