- hirdetés -

Születésnapi életmű kiállítás megnyitójára várta az érdeklődőket az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú egyesület a művelődési központ színháztermi előcsarnokába november 10-én. Csík Ferenc festőművész ünnepelt kerek évfordulót, alkotásaival megajándékozva a közönséget.

Csík Ferenc november 1-jén töltötte be hetvenedik életévét, ez adta a tárlat apropóját. A szervezők úgy vélték, halottak napja nem a legmegfelelőbb időpont egy kiállításhoz, ezért választották a bő egy héttel későbbi időpontot.

A művésznek – bár csupán néhány éve tért vissza az ecsethez – a mostani nem az első önálló bemutatkozása, tavaly például kétszer is láthatta képeit a közönség. Előtte viszont hosszú ideig nem, hiszen fafaragással foglalkozott.
– Régóta tag, már a hetvenes években belépett a Fiatal Orosházi Festők Csoportjába, járt a stúdióba is. Aztán belekóstolt a fafaragásba és annál is maradt, mintegy 30 évig nem festett. Az ifjúkori dolgok azonban felszínre törtek, 2012-ben kezdett újra festeni, egy évvel később pedig belépett hozzánk – mondta el az OKKE elnökhelyettese, Bodrogi Béla.

Egy jó pohár bor mellett igazán szívderítőek Csík Ferenc festményei (Fotó: Rosta Tibor)

A tárlatot alkotó 39 alkotás nagyrészt tájkép, Csík Ferenc ugyanis leginkább azokat szereti festeni. Van közöttük a hetvenes évekből származó és olyan is, amelyik néhány hónapja készült el.
– Néhány különösen közel áll a szívemhez. Például az Ómasa, vagy a Hollókő, és persze a tiszalöki táj, ahol születtem. Itt gyerekeskedtem, ezen a parton ugráltunk a vízbe arról a görbe fáról – mutatta a mellette lévő képet mosolyogva.

A nyugdíjas festőt nem vonzza az absztrakt, zsánerképeire a realisztikus ábrázolásmód jellemző. És még valami.

– Nagyon eleven színeket és tájakat választ ahhoz, hogy bemutassa művészi érzékét. A festőtársak között ő az egyik, aki kevert színekkel dolgozva a legszebb képeket készíti. Ugye Horváth János a nagy festő, de Feri legalább olyan jól csinálja ezt szerintem és én nagyon büszke vagyok, mert jó haverok vagyunk –véleményezte tagtársa alkotásait jókedvűen Jusztin Balázs.

A megnyitón Bodrogi Béla mondott köszöntőt és méltatta a kiállítót. Beszédében elhangzott: minden alkotó pályafutásában vannak pillanatok, amikor meg kell állni, el kell gondolkozni a múlton és ki kell tűzni a jövő feladatait. Csík Ferenc így tett, ezért is jöhetett létre tárlat – fogalmazott az elnökhelyettes.

Az alkotások kellemes színvilágukkal, megnyugtató szépségükkel november 30-áig láthatók a művelődési központban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.