- hirdetés -

Három napon át, 10-14 óra között tart az ingyenes kerékpár regisztráció városunkban. Október 25-én a Spar áruház melletti területen, 26-án a piactéren, majd 27-én ismét a rendezvénytéren várják az érdeklődőket.Ismét Orosházára érkezett a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, Mobil Bűnmegelőzési Centruma. Aki szeretné kerékpárját regisztráltatni, vigye magával iratait (személyi, lakcímkártya) és biciklijét.
– A regisztráció abból áll, hogy lefotózzuk a kerékpárt, felvesszük a tulajdonos és a kerékpár adatait. A sérüléseket és egyéb jellemzőket is feljegyezzük. – tudtuk meg Pólyik Esztertől, próbaidős rendőrtől, aki szakmai gyakorlatát tölti városunkban.

Könnyebben meglehetnek a lopott biciklik (Fotó: Rosta Tibor)

A regisztrációról mindenki kap egy kis kártyát, és egy matricát a kerékpárra. A biciklilopást a rendőrségen, és elektronikusan is be lehet jelenteni. A kapott kártya igazolja a tulajdonost, és a rendszerben lévő adatok alapján értesíteni tudják.

A BikeSafe program fő célja a kerékpárlopások megelőzése. Érdemes regisztráltatni, mert a program segítségével egy esetleges lopáskor nagyobb az esélye, hogy megtalálják az eltulajdonított biciklit. Az adatbázist működtetők figyelemmel kísérik az internetes hirdető oldalakat is.

Az első napon, a Spar áruház mellett is sokan regisztráltatták kerékpárjukat.
– Boltban voltam, és útközben láttam meg a kerékpár regisztrációs lehetőséget. A családban már elloptak két biciklit, és úgy gondoltam megpróbálom megelőzni a bajt – mondta Csomós Klára.

Volt, aki az internetről értesült az ingyenes kerékpár regisztrációról.
– Az Oroscafén értesültem a lehetőségről, és mivel már háromszor is ellopták a biciklim, úgy gondoltam regisztráltatom. Mindig lezárom a kerékpárt, de a piacnál vagy a buszpályaudvar környékén nem szívesen teszem – mondta Nedreu Péter.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei a program népszerűsítése mellett tanácsadással, és szórólapokkal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.