- hirdetés -

Az Őszi Színházi Esték első előadásán a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékot láthatta a közönség, október 16-án, hétfőn. A Petőfi Művelődési Központ színháztermében teltházas előadást tartott a Kalocsai Színház.A mára már klasszikussá vált komédia, melyet egykoron, az 1931-ben bemutatott film tett naggyá. A színházak rendszeresen játszott darabja, melyben felcsendülnek Eisemann Mihály zenéi. Ki ne ismerné a Köszönöm, hogy imádott, Jajj, de jó a habos sütemény, vagy a Pá, kisaranyom című számokat.

Schneider Mátyást a Barátok közt Vili bácsija, Várkonyi András alakítja.
– Ez az egész darab az úri életmódról, felkapaszkodásról szól, ami napjainkban is társadalmi problémának számít. Másfél éve vettem át a szerepet egy kollégámtól, és nagyon szeretem az általam alakított karaktert. A Barátok közt előtt hosszú évekig színházban játszottam, és jól esik egy kicsit visszatérni a gyökerekhez – mesélte Várkonyi András.

Szabó Sipos Barnabás hangja, és arca is sokak számára ismerős filmekből, és sorozatokból. Ő alakítja a grófi családoknál is szolgált Hyppolitot, aki felforgatja a Schneider család életét.
– A Hyppolit karaktere azért érdekes, mert ő, mint az urak szolgája, a Schneider család előtt sokkal magasabb társadalmi rangú embereket szolgált. Ő már önmagában is nemesebbnek számít, mint akiket szolgál, de mégis szeretettel, és megbecsüléssel intézi ügyes-bajos dolgaikat. Egy kedves, és szerethető figura, a merev, és komoly megjelenése ellenére is, és örülök, hogy őt játszhatom – mondta Szabó Sipos Barnabás.

Hyppolit (Szabó Sipos Barnabás) és Schneider Mátyás (Várkonyi András) (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Schneider család felküzdötte magát az elitbe. A szállítmányozással foglalkozó Schneider Mátyás felesége egy grófi lakájt szerződtet, hogy fényűző életet élhessen. Lányukat, Terkát egy jó családból származó férfihoz, Makáts úrhoz akarja hozzáadni a házsártos mama. Az arisztokrata családoknál szolgált komornyik teljesen felforgatja Schneiderék életét, amely sok vicces szituációt eredményez. Először a lakást alakítja át Hyppolit, Nagy András gróf elárverezett bútorait veszi meg a 8 szobás villa számára. Nagy András inkognitóban a család sofőrje, később szerelem szövődik közte és Terka között. Egy félreértés miatt Schneider úr megismerkedik Mimivel, a lokáltáncosnővel. Hyppolit operapáholyt foglaltat a család számára, de senki nem megy el, mert Mátyás a Kolibri Bárban mulat Mimivel, Schneiderné egy étteremben végigeszi az étlapot, Terka pedig a szobájába zárkózik bánatában, mert Nagy András felmondott. Másnapra egy estélyt szerveztek, ami Terka és Makáts úr eljegyzéséről szólt volna, de az este teljesen máshogy alakult.

Nagy András és Terka között szerelem szövődött a színdarabban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Idézet a színdarabból, Schneider Mátyás a lakájhoz:
„Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.