- hirdetés -

Mint arról korábban hírt adtunk, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja keretében kiírt, rock történeti pályázaton a Justh Zsigmond Városi Könyvtár zenei könyvtárosa, Törköly József  bekerült a díjazottak közé. Az ott nyert támogatás segítségével és sok-sok munkával elkészült a tanulmány, mely az orosházi beatfesztiválok történetét dolgozza fel 1974-től ’81-ig.

Az elkészült tanulmányt talán nem túlzás hiánypótlónak tekinteni, hiszen Orosháza könnyűzenei életének történetével  – Balogh Endre úttörő munkáját kivéve – még nem foglalkozott helytörténeti kutatás.

Miután a kutatási tervet elfogadták, bekerült a három díjazott közé, ezt kellett egy mintegy ötven oldalas tanulmányban feldolgozni, tavaly októberig. Jocó – ahogyan legtöbben ismerik – szorgalmas levéltári kutatásba fogott. Maga is zenész lévén sok örömet talált a kutató munkában, sok érdekességgel találkozott. Beküldte a tanulmányt melyet elfogadtak  év elején, de hogy megfogható, írásos formában is meglegyen, kis példányszámban, magán kiadásban, könyv formában megjelentette.

Öröm volt a kutatás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Öröm volt a kutatás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Törköly József könyvében számtalan érdekességet találhat az érintett korszak történetére kíváncsi olvasó. A hetvenes évek és az azt megelőző korszak Orosházát érintő gazdasági és társadalmi viszonyaitól kezdve, a beatfesztiválok nézőszámaiig. Több híressé vált résztvevője volt az akkori orosházi fesztiváloknak, hogy csak a Color, vagy a Panta Rhei nevét említsük. Az első fesztiválokon Orosházát képviselő Dzsuvox neve is a mai napig jól cseng sokak fülében.

A fesztiválok rangját mi sem mutatja jobban, mint a zsűrik összetétele. Rendszeresen zsűrizett Komjáthy György, Victor Máté, de több híresség között ott találhatjuk a zsűriben Földes László, Hobót is. A beatfesztiválok népszerűségére jellemző, hogy pl. az 1975-ös fesztivál döntőjét és gálaestjét 550 néző figyelte a művelődési ház színháztermében (összehasonlításképpen az 1973-as Omega koncertet 536-an látták).

Öröm volt a kutatás

– Imádtam átjárni a levéltárba. Aki nem ilyen hozzám hasonló „aktakukac”, talán nem is érti, de rengeteg érdekességre bukkan az ember, ha elkezdi beleásni magát egy adott kor dokumentumai közé. Csak érdekességképpen: találtam leveleket pl. az 1979-es botrányos Dinamit koncertről, amikor nem fértek be a házba a rajongók és ebből lett a balhé. Sok képi anyag is megmaradt, amiből szintén nagy élvezet szemezgetni – meséli Törköly József.

A tanulmányt elolvasva egy alapos, gondos és érdekes munkát lapozgathattunk végig. A Briginek ajánlott tanulmányt a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban tekinthetik meg a kor beat kultúrájára kíváncsi látogatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.