- hirdetés -

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül érkezett Orosházára Berg Judit, és tartott közönségtalálkozót kicsiknek, nagyoknak október 6-án, pénteken. A teltházas találkozóra pótpárnákat kellett hozni a gyermekeknek, hogy mindenki kényelmesen elférjen a Petőfi Művélődési Központ Bubik termében.

Sokaknak nem kell bemutatni a Rumini, vagy esetleg a Két kis dinó mesesorozatokat. Berg Judit, József Attila-díjas író  művei ezer és ezer gyermek szívébe lopták be magukat az évek alatt. Országos, nagy kedvenccé vált Rumini, a folyton izgő-mozgó, kíváncsi kisegér. Kalandjaival mára folytatásos regénnyé nőtte ki magát. A mesesorozatról, az írásról és a jövőről kérdeztük Berg Juditot.

Mikor és miért kezdett írni?

– Már nagyon régen kezdtem bele az írásba. Tudni kell, hogy az akkor még kicsi lányom nagyon hisztis volt. Csak mesével lehetett lekötni a figyelmét. Ekkor sok-sok mese született. De először csak otthon meséltem neki, majd később leírtam ezeket a történeteket és nagyon megszerettem ezt a világot és gyorsan rájöttem, hogy ezt én nagyon szeretem csinálni.

Így született Rumini története is?

– Egy ártatlan esti mesének indult, sosem gondoltam volna, hogy egyszer meg fog jelenni. Rumini úgy született, hogy a lányom azzal nyúzott, hogy meséljek neki egeres mesét. Én már nagyon untam az állatos meséket, így lett az a kompromisszum, hogy egerek, de olyan kalandos és izgalmas környezetben, amit én is élvezek és nekem is tetszik. Annyira megszerette a lányom, hogy utána már csak azt hajtotta, hogy ruminizzünk, ruminizzünk! Bevallom, igen nehéz minden estére kitalálni egy izgalmas, fordulatos sztorit. Iszonyú fárasztó, legalábbis nekem. Ezért azt gondoltam, hogy karácsonyi ajándéknak leírok neki pár részt és akkor de jó lesz, mert ő is örülni fog, hogy van új Rumini, én is örülni fogok, hogy nem kell rögtönözni.

Sok csillogó szempár figyelte Berg Juditot és követte minden szavát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Sok csillogó szempár figyelte Berg Juditot és követte minden szavát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– El is kezdtem írni a történetet jóval karácsony előtt és csak dőltek az ötletek, az újabb fordulatok, így majdnem egy egész regényt kapott ajándékba. Ekkor sem gondoltam arra, hogy ez valaha megjelenne, csak ekkor már más könyveim is voltak. Ezt is elküldtem hát a kiadómnak, de azt a visszajelzést kaptam, hogy nem érdekli őket, mert a legkisebb korosztálynak készült meséket adják ki. Viszont elkövették azt a hibát, hogy elkezdték otthon a gyerekeiknek felolvasni, akiknek annyira megtetszett a sztori, hogy egyből kiadták.

Lehetett tudni, hogy ekkora sikere lesz ennek a meseregénynek?

– Igazság szerint én semmilyen sikerre nem számítottam. Most már kezdem megszokni, de még mindig időről időre meglepődöm rajta. Nagyon jól esik és borzasztóan örülök neki. Gyakorlatilag, amikor megkapta a könyv Az Év Gyermekkönyve díjat a megjelenését követő évben, akkor felfigyeltek rá és készült hozzá egyből oktatási segédanyag. Tulajdonképpen ez adott akkor egy lendületet ahhoz, hogy sok tanár beválassza az ajánlott olvasmányok közé és szépen lassan ebből nőtte ki magát ez a nagy siker. Az első kiadásnál már több, mint százezer eladott példánynál tartunk, amire nagyon büszke vagyok.

Önnek van kedvence része a Rumini sorozatból?

Igazából az egész Rumini sorozat személyes kedvencem, de egy hajszálnyival, egy ici picivel mégis Galléros Fecó Naplóját mindegyiknél jobban szeretem. Az egy picit a szívem csücske, mint ahogy maga Galléros Fecó is az.

Van célzott üzenete a regényeknek az olvasók felé?

Bennem ilyen szándék, hogy valamilyen üzenetet átadjak nincsen. Van egy nagyon határozott világképem, ami nagyon erősen alapul a szereteten, a jóságon, az elfogadáson, a tolerancián, a mások segítésén és én ezt ezerrel beleteszem a könyveimbe, de nem azért, hogy ezt bárkire ráerőltessem vagy, hogy ez üzenet legyen. Csak én ilyen vagyok. És van egy olyasfajta üzenetem, hogy annyira izgalmas a Világ, hogy azt mindenkinek fel kell derítenie, mert az élet az nagyon nagy kaland. Nagyon sok visszajelzést kaptam gyerekektől, hogy életük válságos helyzetében segítette át őket a Rumini.

Lesz még folytatás?

Sok helyen kinyilatkoztattam, hogy Rumini Kapitány volt a sorozat nyolcadik kötete, és nem írok többet. Ehhez nagyon tartottam magam. Egészen addig, amíg az ötszázadik könyörgő levelet meg nem kaptam és ezen a pontom azt mondtam, hogy jó, oké, írok még.

Vannak új könyvek a látóhatáron?

Jelenleg két könyvön dolgozom. Pontosabban két és fél, mert most a Két kis dinó ötödik része fog megjelenni hamarosan. Ennek már az utolsó simításait végzem. Az Alma című sakk kalandregényem következő része is folyamatban van, jövőre fog megjelenni. Ebből még csak hat fejezet készült el. A címe Drifter lesz, és ő maga Drifter a főszereplő. Illetve készül még egy egészen új dolog, aminek főhelyszíne a Mátyás templom. Ezt a könyvet kamaszoknak szánom. Olyan lesz, mint a DA VINCI KÓD, egy művészettörténeten alapuló krimi, csak magyarul és kamaszoknak. Ez egy hatalmas nagy kihívás, erre az egészre maga a Mátyás templom kért fel. Életem legnagyobb kihívásának tartom ezt a regényt, ez egy hatalmas kaland.

Milyen érzés gyermekek között lenni?

Én ezt nagyon élvezem. Ez az egyik legjobb dolog az írásban. Elmegyek valahova és ott meglátok rengeteg gyereket, akiknek csillog a szemük, hozzák a hónuk alatt a könyvemet, mert fontos volt nekik… Nagyszerű érzés.

Berg Judit könyvtalálkozóját a teljes kötetlenség jegyében tartotta meg. A gyerekek kérdéseire válaszolva kalauzolta el az összegyűlteket a fantázia világába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.