- hirdetés -

A méz mindenki számára élet, erő és egészség – így fogalmazott az V. Viharsarki Mézesnap megnyitóján Fejes Róbertné alpolgármester. A szombati rendezvény célja ezúttal is az volt, hogy felhívják a figyelmet a kiváló minőségű, tiszta eredetű, értékes hazai termelői mézre.

A méz és a méhészet ismét közösségi térré változtatta a főteret. Már a délelőtti órákban megtelt érdeklődőkkel, ahol színpadi produkciók egész sora várta őket. A helyi értékesítők standjain – többek között akác, vegyes, olajretek vagy facélia – mézet, illetve különböző mézből készült finomságokat is lehetett kóstolni. Emellett a méhészetről is sok érdekes dolgot tudhattak meg a kilátogatók, az OrosKosár kézművesei pedig tovább növelték a rendezvény kínálatát.

A haza méz finom, tiszta

Ötödik alkalommal rendezte meg október 7-én az Orosháza Város és Körzete Méhészegyesület a Viharsarki Mézesnapot, és ahogyan az elmúlt években már megszokhattuk, szakma és közönség is színvonalas programokon vehetett részt.
– A rendezvényünk fő célja a méz, a méztermékek népszerűsítése, de szeretnénk felhívni a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára, és hangsúlyozni a helyi termékek előnyeit is – fogalmazott Muszka Kálmán, az egyesület elnöke.

Idén is volt méhkirálynő, akit persze szorgos méhecskéi kísértek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Idén is volt méhkirálynő, akit persze szorgos méhecskéi kísértek (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Míg a főtéren a nagyközönség, addig a polgármesteri hivatalban a szakma informálódott az aktualitásokról különböző előadásokon. Fejes Róbertné szerint azt a kemény munkát, amelyet a méhészek végeznek elismerés illeti. Beszédében megfogalmazta, hogy a méhészet nagy múltra tekint vissza, a jövő méhész generációja kiváló elődöktől tanulhatja meg a szakmát.

Ezeket a kiváló szakembereket is elismerték október 7-én. Életműdíjat vehetett át az egyesülettől a 97 éves Sonkolyos Béla, akiről korábban mi is írtunk, valamint kitüntették Halustyik Lászlót.

Közepes évet zártak

A kiállítók közül többen elmondták, hogy idén nem volt kegyes számukra az időjárás. Muszka Kálmántól megtudtuk, hogy az ez évi mézhozam közepesnek mondható és a felvásárlói ár is elmaradt az elvárhatótól.

Magyarország az egyik legjobb minőségű mézet állítja elő a világon, mégis keveset fogyasztanak belőle az emberek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.