- hirdetés -

Idén is a láthatóságé lesz a főszerep október első péntekjén, a „Megvilágosodás Napján”. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 13. alkalommal hívja fel ilyen módon is a kerékpárosok figyelmét a világítás fontosságára.

Kis Rozália főhadnagytól megtudtuk, hogy a rendezvény célja nem változott, a kerékpárok és kerékpárosok láthatóságának javítása érdekében szervezi a rendőrség.
– Hogy ők is jobban lássanak és őket is észrevegyék az utakon így ősszel, amikor jelentősen csökken a látótávolság és nem minden kivezető szakaszon van kerékpárút, illetve lakott területen belül is sok helyen kell az úttesten közlekedniük – emelte ki.

Az október 6-ai rendezvénysorozat keretében az akcióban részt vevő négy kerékpárüzletekben és egy gumiszervizben 9 és 18 óra között önköltségi áron lehet biciklis világítást vásárolni.

Orosházán két üzlet, az Előd utcai Candella és a Táncsics utcán lévő Erdei Kerékpárbolt, Kardoskúton egy gumiszerviz, Tótkomlóson a Farkas autóvillamossági és kerékpár üzlet, Békéssámsonon a Griffithi Gazdabolt a rendőrség partnere.
– Október 6-án mindenki, aki ezekben az üzletekben kerékpár első világítást vesz, a blokkot odaadja a helyszínen lévő polgárőrnek, ajándékba kap tőle a fehér lámpa mellé egy pirosat. Így érvényesül a szlogenünk, hogy „Ha egyet vesz, rögtön kettő lesz.” – hívta fel a figyelmet Kis Rozália.

Az első kerékre mindenképpen két prizma kell, egy nem elég (Fotó: Rosta Tibor)
Tavaly is a polgárőrség segédkezett a lebonyolításban (Fotó: Rosta Tibor)

Emellett akiknek nincs felszerelve küllőprizmával a kétkerekűje, azt is kap és fényvisszaverő matricákért is betérhetünk az említett üzletekbe, tökéletesen felszerelt kerékpárral ingyen kaphatunk. Minden vásárlás mellé sorsjegy jár, amelyet a hagyományos felvonulás után sorsolnak a rendőrkapitányság előtt.

– A felvonulás időpontja is változott, a korábbi 19.30 helyett 19 órakor indul a kör. 18.30-tól már itt a kapitányság előtt, a Főtéren lehet gyülekezni. Rendőri felvezetéssel és zárással tesznek egy kört a vállalkozó kedvű biciklisek, de csak olyanokat várunk, akik egyrészt egyetértenek a rendezvény céljával, másrészt műszakilag teljesen fel van szerelve a kerékpárjuk – tájékoztatott a főhadnagy, az akció orosházi házigazdája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.