- hirdetés -

Erre hívja fel mindenki figyelmét a katasztrófavédelem. Az október 15-én induló a fűtési szezonig néhány hét még hátra van, nem késő átvizsgáltatni és kitisztíttatni a tüzelőberendezéseket. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Amint azt a katasztrófavédelem kiemeli, elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközöket. A legcélszerűbb az első fűtés előtt szakemberrel megvizsgáltatni és kitisztíttatni. Abban a csaknem fél évben ugyanis, amíg nem kellett használni, por és szennyeződés rakódott le a nyílt égésterű berendezéseken, ami rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet. A rendszeresen kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

A karbantartás azért is fontos, mert a szennyeződések, eltömődések miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés pedig meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra.

1609211_futes_gazkazan
Az átvizsgálást minden esetben szakember végezze (Fotó: Rosta Tibor)

A legnagyobb kockázatot a szén-monoxid hordozza. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A katasztrófavédelem azt ajánlja, hogy a magunk, szeretteink, házi kedvenceink biztonsága érdekében vásároljunk tüzeléstechnikai szakboltban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A szervezet weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája is.

Arra is érdemes figyelni, hogy fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerű használata és a szabálytalan kivitelezés.

A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a káros anyagok visszaáramolhatnak. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljesen kiküszöbölhetőek.

A rosszul bekötött eszköz gyakrabban meghibásodhat, azt sűrűbben kell javítani és rövidebb idő alatt tönkremegy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani. Mindez megelőzhető, ha megfelelő minőségű termékeket vásárolunk, a tervezést és a kivitelezést pedig valódi szakember végzi el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.