- hirdetés -

Megújította nemzeti minősítését a Körös Mentőcsoport a múlt hétvégén. Ehhez egy harminchat órás gyakorlaton kellett részt venniük. 

A gyakorlat legfőbb célja az volt, hogy a Körös Mentőcsoport az öt évvel ezelőtt megszerzett nemzeti minősítését megújítsa. A megyében megalakított önkéntes mentőszervezetekkel közösen egy környezeti katasztrófa elhárítását gyakorolták. A minősítési gyakorlatot egy háromfős bizottság felügyelte.

– Ez nem egy verseny, ez egy feladat végrehajtás. Egy káresemény felszámolása, ahol életeket és vagyontárgyakat kell menteni – hangsúlyozta Pásztor József, tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese. Hozzátette, hogy a fő szempont a biztonságos és a balesetmentes végrehajtás volt.

A Körös Mentőcsoport az utóbbi időszakban élesben is megmutatta szakmai tudását, és felkészültségét. Először a júniusi, majd az augusztus végén Orosházát sújtó viharban. Hasonló szituációkat kellett megoldaniuk szeptember 15-16-ai minősítésen is.

A gyakorlat szerint szeptember első felében a heves esőzések miatt Békés megye déli részét, elsősorban Mezőhegyest és környékét elöntötte a belvíz. Ráadásul a 100-130 kilométer/órás, orkán erejű szél mintegy száz épületben okozott kárt, és bizonyos területeken az áramszolgáltatás is szünetelt – derül ki a katasztrófavédelem beszámolójából.

Számtalan szimulált helyzetet megoldottak a mentőcsoport tagjai (Fotó: Körös Mentőcsoport Média)
Számtalan szimulált helyzetet megoldottak a mentőcsoport tagjai (Fotó: Körös Mentőcsoport Média)

A különböző felszereltségű és képzettségű önkéntes erők is részt vettek a gyakorlaton, mint a mezőhegyesi települési mentőcsoport, továbbá a nehéztechnikával rendelkező Nagyszénási Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.

Az események miatt számos feladatot kellett megoldani a két nap alatt. A búvárok a víz, míg a kutyás kutató és drónos egységek összeomlott tetőszerkezet alatt kutattak eltűnt emberek után. Áramütést szenvedett emberek ellátásáról is gondoskodnia kellett a gyakorlatban résztvevőknek. Nehezítő körülmény volt, hogy az eltűntek betonpallók, vasbeton-oszlopok és vasszerkezetek alá szorultak. Feladatuk volt még, hogy járhatatlan utakat tegyék ismét járhatóvá, illetve a megrongált tetőszerkezetet kellett helyreállítaniuk és alpintechnikai módszereket is alkalmaztak.

A harminchat órás gyakorlat után a járási mentőszervezetek, a mezőhegyesi települési mentőcsoport, a nagyszénási önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a Körös Mentőcsoport is megfelelt a gyakorlaton. Az ezt tanúsító nemzeti minősítő oklevelet Pásztor József adta át Haskó György tűzoltó alezredesnek, a Körös Mentőcsoport parancsnokának.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.