- hirdetés -

Pénteken elkezdődött a Legerősebb Tűzoltók Versenye, immár negyedik alkalommal nyerte el a rendezést Orosháza. A megnyitóünnepségen hat ország, mintegy kétszáz tűzoltója sorakozott fel a színpad előtt.

Az erő nemcsak a testi képességekből fakad, hanem a hajthatatlan és rendíthetetlen akaratból – emelte ki beszédében a Békés megyei kormánymegbízott az augusztus 25-i megnyitón. Takács Árpád szerint a TFA nemcsak Orosházának, hanem Békés megyének is nagyon fontos.
– A mai nap az emlékezésről is szól. Ez a rendezvény sokkal inkább a tűzoltószakma, a hivatás iránti tiszteletet mutatja meg, méltóképpen állít emléket az elődöknek és irányt mutat az utódoknak. A verseny tisztelgés a hősök előtt, hiszen emlékezés nélkül nincs múlt, jelen és jövő – fogalmazott a kormánymegbízott.

Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy már negyedik alkalommal adhat otthont Orosháza a rangos nemzetközi eseménynek.
– Minden évben egyre nagyobb és színvonalasabb a rendezvény. Ilyenkor egy kicsit városunkra szegeződik a figyelem, nemcsak országhatáron belül, hanem kívül is. Az idelátogató versenyzők és családtagjaik jó hírét vihetik Orosházának – hangsúlyozta a polgármester, aki beszéde végén külön köszöntötte városunk négy induló tűzoltóját.

Hat ország 186 tűzoltója sorakozott a megnyitón (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Hat ország 186 tűzoltója sorakozott a megnyitón (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A beszédeket a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Tóth Tibor dandártábornok zárta, és egyúttal hivatalosan meg is nyitotta a kétnapos megmérettetést.
– Nagy megtiszteltetés, hogy az országos katasztrófavédelem úgy döntött, ismét itt rendezhetjük meg a versenyt. Ez bizonyítja, hogy évről évre egyre minőségibb, népszerűbb a TFA, ezért minden évben igyekszünk új látványelemet, kiegészítő programot belecsempészni a rendezvénybe – nyilatkozta büszkén az OrosCafénak az igazgató.

A negyedik orosházi legerősebb tűzoltók versenyén rekordszámú mezőny gyűlt össze, összesen 186 tűzoltó nevezett Ausztriából, Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból, Romániából és Magyarországról. Éppen ezért fontos a térségünknek, hogy már visszatérő esemény a TFA, hiszen célkitűzés, hogy a turisztikai térképen előkelő helyet foglaljon el Orosháza, Dél-Békés. Ezt már Simonka György országgyűlési képviselő emelte ki stábunknak a megnyitó után.

– Ezen a hétvégén a város három nemzetközi rendezvénynek is helyet ad, az IMBRA Hajómodell Európa-bajnokságnak, a férfi kézilabdázóknál az Üveg-Világ Kupának és a TFA-nak. Nagyon messziről érkeznek ilyenkor Orosházára, és jól érzik magukat itt. Bízunk benne, hogy a versenyzők később turistaként is visszatérnek a térségbe – hangsúlyozta a képviselő a turisztikai jelentőséggel is bíró versenyek fontosságát.

A tűzoltók és az önkéntesek, mentőcsoportok közös munkájának jelentőségéről szólva pedig kiemelte a Dél-Békés Mentőcsoport tevékenységét, mely szervezet az orosházi viharkárok felszámolásában is kivette a részét.
– Képzett emberekből áll a mentőcsoport, amely az ország egyik legjobbja. A tagjai tudják mit kell tenni olyan váratlan helyzetben, mint amilyen az utóbbi időben is sújtotta Orosházát. Bizonyítottuk, hogy a katasztrófavédelmi munkatársak és a tűzoltók munkáját remekül ki tudjuk egészíteni – mutatott rá Simonka György.

dr. Duray Gergő (b) Burján Ferenc munkáját is elismerte (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Duray Gergő (b) Burján Ferenc munkáját is elismerte (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A megnyitó ünnepség végén Duray Gergő az Orosházi Kórház igazgatója elismeréseket adott át. Az augusztusi vihar okozta károk felszámolásában résztvevők munkáját köszönte meg az intézményvezető. Az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományából Dudás Sándor, Gyenge Antal tőrzsörmestereket és Burján Ferenc zászlóst, a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságtól Szűcs Zoltán törzsőrmestert és a Sarkad Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől Baracsi János önkéntes tűzoltó is elismerést vehetett át.

A megmérettetésen kívül szórakoztató programok is lesznek. Pénteken először a Reláció zenekar, a Dirty Slippers majd a New Level Empire lép fel, utána pedig a BlaBla-ban szórakozhatnak a versenyzők és a közönség. A második napon, azaz szombaton az Ozone Mama és a brit Hundred Seventy Split játszik.

Négy orosháziért is szoríthatunk idén, akiket videóban is bemutattunk. A mai napon már mind teljesítették az akadálypályát, amelyről később videós összefoglalóban számolunk be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.